Producatorii si obligatiile de mediu 2023
Activitatile specifice segmentului dedicat productiei sunt complexe si implica o multitudine de responsabilitati!
Cum ne putem da seama?
Privind prin prisma:
- protectiei mediului,
- a legislatiei specifice
- a tendintelor si obiectivelor pentru reducerea impactului industriei asupra mediului
- reducerii asupra amplificarii fenomenului schimbarilor climaterice
- consultarii Acordului de la Paris
Producatorii indeplinesc obligatiile de mediu cu suport specializat!
Incepem dezbaterea prezentului articol centrandu-ne atentia pe semnificatia termenului de producator, mai cu seama pe ceea ce trebuie sa faca un producator pentru gestionarea desfasurarii activitatilor de productie in acord cu respectarea mediul inconjurator si a obligatiilor care-i revin pentru o productie sustenabila si prietenoasa cu mediul.
Daca privind in trecut, legislatia specifica de mediu avea multe puncte de recomandare tratate optional de catre producatori. In prezent se contureaza o noua forma de activitate acceptata a producatorului responsabil care in functie de strategia adoptata in aplicarea procesului de productie isi asigura succesul sau esecul popularitatii produselor finite pe piata cat si reputatia in conexiune stransa cu lantul de colaboratori.
Atitudinea creaza altitudinea!
In concret locul Brandului pe piata este impactat in noile criterii de evaluare de procesul de productie sustenabila adaptat noilor obiective globale sau nesustenabila, rezultat al unor strategii rezistente la schimbare cu impact negativ asupra reputatiei si imaginii de brand.
Semantica specifica legislatiei de mediu a termenului: PRODUCATOR
Definitia termenului producator este redata de DOOM in 2023 (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane) astfel: Producator=Persoana, unitate economica etc. care produce bunuri materiale, valori stiintifice sau artistice. Daca abordam perspectiva legislatiei de mediu acelasi termen primeste conotatii diferite in functie de contextul in care este utilizat. De exemplu, metodologia de calcul a contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu din 18.12.2017 prevede ca optiunea de introducere pe piata a bunurilor este rezervata exclusiv “unui producator sau importator persoana juridica care opereaza o achizitie intracomunitara.”
Termenul producator este folosit aici cu sensul operatorului economic pentru care se proiecteaza sau/si se fabrica un produs finit. “Produsele fabricate pentru un operator economic care isi aplica denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs, in scopul introducerii pe piata si/sau al punerii in functiune in Romania in numele sau, se considera a fi introduse pe piata nationala de catre acesta.”
In schimb “generatorul de deseuri” este asimilat “producatorului de deseuri” in sensul initial descris, respectiv primul detinator al deseurilor, conform metodologiei mai sus amintite.
Sensul termenului producator a carei uzanta o regasim descrisa de legiuitor in OUG 92/2021 redefineste producatorul de deseuri reducand termenul la “orice persoana ale carei activitati genereaza deseuri (producator initial de deseuri) sau orice persoana care efectueaza operatiuni de pretratare, amestecare sau de alt tip, care duc la modificarea naturii sau a compozitiei acestor deseuri.”
Astfel vom explica pe rand aspectele care pot produce confuzii cu referire la sensurile diverse uzate in lege pentru termenul producator.
Atunci vom avea:
- Intelesul termenului Producator din perspectiva obligatiilor catre Agentia pentru Protectia Mediului
- Intelesul termenului Producator in contextul obligatiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu.
Producator din perspectiva obligatiilor catre Agentia pentru Protectia Mediului
Pentru primul punct vom incepe cu identificarea obligatiei de a avea sau nu autorizatie de mediu. Aceasta este prima intrebare cu care se confrunta orice producator la inceput de planificare a proceselor de productie. Raspunsul rezida desigur de spectrul aplicabil domeniului de activitate transpus in cod/coduri CAEN specifice segmentului de productie. Plecand de aici se va determina in ce masura activitatea desfasurata are un impact semnificativ asupra mediului si necesita obtinerea autorizatiei de mediu sau nu.
Producatorii si obligatiile de mediu 2023 conditii pentru cei care indeplinesc obligatiile de mediu cu suport specializat!
Desemnarea unui responsabil de mediu/ responsabil pentru gestiunea deseurilor si specialist in managementul substantelor periculoase reprezinta urmatorul pas pe care orice producator trebuie sa-l ia in calcul. Existenta autorizatiei de mediu implica ca pozitia aferenta responsabilului de mediu la nivel de societate producatoare sa poata fi delegata exclusiv unei persoane certificate, cu studii universitare finalizate, licentiat si absolvent al cursurilor acreditate pentru managementul deseurilor si managementul substantelor periculoase.
Managementul deseurilor este unul dintre punctele cu importanta majora pentru zona de productie intrucat, nu trateaza doar gestionarea deseurilor menajere si reciclabile, ci si deseurile rezultate din procesul tehnologic de productie pentru care in anumite situatii atipice este necesara identificarea unor solutii potrivite de reciclare. Din aceasta perspectiva urmatoarele aspecte, conform OUG 92/2021 trebuie urmarite si aplicate de catre producatori:
- Crearea contractelor cu colectorii autorizati pentru fiecare tip de deseu
- Verificarea metodei de depozitare a deseurilor pentru fiecare cod de deseu generat.
- Redactarea lunara a evidentei gestiunii deseurilor
- Raportarea anuala a deseurilor catre Agentia pentru Protectia Mediului
- Realizarea Programului de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri in cazul in care activitatea implica o autorizatie de mediu valabila.
Raportat la tipul activitatii desfasurata trebuie luata in calcul indeplinirea tuturor obligatiilor specifice. Toate obligatiile unui producator pot fi cu usurinta punctate printr-o evaluare tip ECO Scan sau printr-o vizita pe amplasament efectuata de catre un specialist EU Consulting.
Producator in contextul obligatiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu
Daca abordam terminologia producatorului in contextul obligatiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu, producatorul are aceleasi obligatii pe care le poseda si importatorul, fie ca vorbim despre obligatii de raportare pentru ambalaje, cat si pentru anumite categorii de resurse (echipamente electrice, baterii, anvelope, substante, sa.) ce sunt introduse pe piata nationala pentru prima data ( se mai numeste si responsabilitatea extinsa a producatorului)
Intr-o proportie foarte ridicata producatorilor le revine obligatia declararii ambalajelor pentru produsele pe care le pun pe piata. Aici sunt incluse ambalajele achizitionate de la distribuitori sau producatori nationali, pentru ca de expemplu o simpla cutie, devine ambalaj in momentul in care are continut, iar legiuitorul spune ca ea devine responsabilitatea celui care ii da destinatia de ambalaj.
Declararea lunara catre AFM cuprinde toate obligatiile anterior mentionate, incluzand si taxele pe care agentii economici trebuie sa le achite daca nu sunt atinse tintele de reciclare stabilite de legiuitor.
Responsabilitatea extinsa a producatorului
Responsabilitatea extinsa a producatorului include si, urmatoarele masuri pe langa toate masurile anterior mentionate:
- incurajarea adoptarii solutiilor cu impact redus asupra mediului inconjurator chiar de la inceputul activitatii, din faza de proiectare a produselor si gestionarea generarii de deseuri in procesul de fabricatie cat si pe perioada de utilizare a produselor indeplinind acelasi obiectiv mai sus mentionat
- incurajarea productiei si comercializarii de produse cu utilizari multiple, durabile din punct de vedere tehnic si care, dupa ce devin deseuri, pot fi valorificate in mod corespunzator ; implicit a caror eliminare este compatibila cu principiile aplicabile in materie de protectia mediului
- acceptarea produselor returnate si a deseurilor rezultate dupa scoaterea din uz a produselor si asigurarea gestionarii ulterioare a acestora (process, plan de actiuni specifice aplicat la nivel de unitate), fara a crea prejudicii asupra mediului sau a impacta sanatatea oamenilor.
EU Consulting redefineste consultanta in materie de mediu si va ofera suport specializat in vederea clarificarii terminologiei legislatiei de mediu si a limbajului aferent domeniului ingineriei de mediu.
Credem in parteneriate bazate pe incredere si corectitudine pe termen lung. Prin sedintele de Update Legislativ va putem ajuta sa identificati riscurile la care va expuneti si solutiile ce pot fi implementate in productia dumneavoastra pentru a atinge toate obiectivele de sustenabilitate pentru ca stim ca Producatorii au nevoie de un consultant specializat pentru a-si indeplini obligatiile de mediu!
Don’t Waste your time on Waste. Think ECO Scan! citeste mai mult despre noi pe www.euconsulting.ro