loader image

Eco Martisoarele in tredul anului 2024

Odata cu venirea primaverii, ideile prind viata.

V-ati gandit vreodata cate dintre momentele de sarbatoare precum: Valentine’s Day, Dragobete, 1 Martie, 8 Martie etc., devin prilej pentru promovarea consumerismului, dar mai ales devin momente in care generarea de deseuri creste?

V-ati intrebat vreodata cate dintre cadourile care aduc bucurie contin plastic? Si daca momentele de sarbatoare pot fi impartasite mai simplu cu cei dragi, aducand cu sine satisfactia unui mediu mai curat, al eficientei si unui buget bine gandit?

Odata cu primavara, vremea devine prielnica plimbarilor si miscarii in aer liber. Cu toate acestea, deseurile se gasesc in numar tot mai mare in spatiile verzi. Acestea au impact puternic asupra biodiversitatii, si implicit asupra sanatatii populatiei.

Desi cadrul legislativ in continua schimbare a adaptat prin cateva proiecte legislative normele europene in spatiul national, totul incepe cu educarea generatiei tinere, care trebuie sa constientizeze inca de la varste fragede faptul ca fiecare gest are un impact mare. De asemenea, faptul ca doar impreuna, ca si comunitate, se pot genera rezultatele pe care alte state le obtin de ani de zile.

Prin prezentul articol EU Consulting isi propune sa informeze si sa incurajeze comunitatea in directia aplicarii initiativelor verzi si a reducerii utilizarii plasticului, care este periculos atat asupra sanatatii oamenilor, dar si asupra mediului inconjurator.

Martisor artizanal

 

Anul acesta EU Consulting a ales sa promoveze martisoarele artizanale, gatite cu pricepere si iscusinta de catre un producator local aflat la inceput de drum. In felul acesta ne dorim sa oferim gustul primaverii regasit intr-un moment dulce alaturi de snurul martisorului traditional care sarbatoreste finalul iernii.

Martisoarele artizanale romanesti se regasesc sub diferite forme, cu traditie si apreciere sunt cele din textile cusute cu fir natural din lana sau canepa, colorate cu vopsele din baza de plante; martisoarele din material de lemn, sculptate si traditional incrustate; dar si cele din lut ars; sau din hartie presata, neuitand desigur de frumoasele martisoare suflate in sticla sau de miniaturile tricotate din lana.

Punctam aceste detalii nu pentru a face reclama anumitor podoabe daruite cu drag in aceasta perioada, ci pentru a scoate in evidenta materialele naturale care pot fi utilizate si transmise generatii intregi, unde se favorizeaza utilizara plasticului (cel mai ieftin si la indemana material al secolului in care traim) cu un grad de toxicitate crescut, care imbolnaveste si reduce durata de viata a tuturor vietuitoarelor si care o data ajuns in natura ramane intr-o forma neschimbata o perioada indelungata.

Cum putem lupta impotriva plasticului si contribui la curatarea comunitatii in care traim?

Putem sa:

– Nu oferim si nu primim produse de plastic decat atunci cand nu exista alte alternative.

– Inainte de a achizitiona obiecte de plastic, luam in calcul toate celelalte variante.

– Inlocuim recipientele de unica folosinta.

– Pastram apa in sticla de sticla sau recipiente de ceramica.

– Contribuim la reciclarea elementelor PET prin respectarea programelor care se desfasoara la nivel national de tip SGR.

– Verificam fluxurile operatorilor economici daca am achizitionat un recipient care poate fi reciclat, si ajutam la imbunatatirea acestora.

– Participam ca si voluntari in activitatile de colectare a deseurilor de pe spatiile verzi, in comunitatea in care locuim.

– Motivam generatia tanara sa colecteze si administreze corect deseurile provenite din ambalaje si recipiente de plastic.

– Sustinem campanii periodice de constientizare (Scrisoare Verde, SEE ME DO, etc)  a pericolului intoxicarii cu plastic, a efectelor pe termen lung a plasticului care ajunge in natura, in mediul acvatic dar si in cel terestru.

– Dezbatem problematica utilizarii plasticului ca deseu generator de energie dar si avantajele reciclarii corecte a PET-urilor pentru obtinerea granulelor de plastic.

– Promovam utilizarea plaselor din material textil care pot fi refolosite de nenumarate ori.

– Utilizam responsabila a recipientele din plastic.

Sustenabilitatea reprezinta utilizarea unui flux eficient de  gestionare a resurselor. Plasticul reprezinta o resursa care este imperativ sa fie gestionata si reciclata cu responsabilitate avand in vedere argumentele si contraargumentele care se invart in jurul acestuia.

Daca aveti nevoie de suport in gestionarea sustenabila a resurselor societatii pe care o reprezentati, nu ezitati sa ne contactati la: www.euconsulting.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *