Care este impactul legii 175/2023 pentru industrie?
Legea nr. 175/2023 expune noi masuri subsecvente referitoare la implementarea corecta a sistemului privind raspunderea extinsa a producătorului. Pe langa aceasta, legiuitorul actualizeaza o parte a contributiilor financiare cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice. Legea 175/2023 impacteaza industria! Va invitam sa cititi rezumatul modificarilor in articolul nostru.
Prezentul articol isi propune sa fie un rezumat al principalelor modificari aduse de Legea 175/2023 spre folosul specialistilor in domeniul ingineriei de mediu care urmaresc si aplica modificarile legislatiei de mediu in domeniile in care activeaza.
Prin decretul 909/2023 a fost promulgata in data de 19 iunie 2023 Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2022, care modifica si completeaza Ordonanta de urgenta privind Fondul de Mediu.
Astfel a fost creata Legea nr.175/2023. Proiectul legislativ a fost initiat pentru modificarea si completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu respectiv Legea 105/2006.
Ce modificari aduce noua lege?
Legea nr. 175/2023 stabilieste noi masuri referitoare la implementarea corecta, a sistemului privind raspunderea extinsa a producatorului.
Modificarile importante le redam punctual pe parcursul intregului articol:
- Legea actualizeaza partial contributiile financiare pentru deseurile de echipamente electrice si electronice
- Legiuitorul stabileste exceptarile de la plata ecotaxei pentru pungile destinate uzului casnic,
- In lege sunt delimitate sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii unor obligatii referitoare la inscriptionarea pungilor pentru uz casnic.
AFM primeste conform legii o noua atributie conform careia autoritatea gestioneaza sisteme informatice care permit monitorizarea tranzactiilor cu deseuri pe teritoriul national.
In scopul descris, AFM poate colabora cu UAT-urile sau cu subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor prin incheierea unor contracte de delegare multianuale încheiate cu acestea. Legea 175/2023 impacteaza industria!
Noul context legislativ stabileste că AFM devine agenție de implementare a proiectelor, respectiv o structura de implementare pentru obiective de investitii in cadrul componentelor prevazute in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta), în numele beneficiarilor.
Ca si structurare ierahica, Președintele AFM va fi ajutat de un secretar general si doi vicepreședinți care primesc rang de sub secretar de stat. Persoanele parte a structurii sunt in conformitate cu noua Lege propusi de conducătorul Agentiei Fondului de Mediu și numtți de Prim Ministru.
Legiuitorul introduce o reglementare care clarifica numărul maxim de posturi incluse in structura, respectiv, 350 de membri exclusiv presedintele, vicepresedintii si secretarul general.
Conform Legii nr. 175/2023 personalul care face parte din structura AFM va fi implicat în gestionarea Fondului pentru mediu. De aici se vor finanta proiectele si programele de mediu.
Toti membri structurii beneficiaza de majorarea salariului de baza cu pana la 50 de procente, in limita alocarii bugetare pe perioada desfasurarii activitatii in domeniu doar in conditiile respectarii criteriilor expuse in Lege.
Modificarile importante le redam punctual pe parcursul intregului articol:
- Se modifica componența comitetului director, prin adaugarea celui de-al doilea vicepreședinte, secretar general și conducătorii direcțiilor generale.
- Se modifica locatia articolului (din sectiunea actuala, in sectiunea dedicata Garantiilor) care prevede ca Administraţia Fondului de Mediu gestioneaza un cont separat la Trezoreria Statului necesar pentru incasarea sumelor care reprezinta garantia constituita de la producatorii de echipamente electrice si electronice, inclusiv de la organizaţiile colective.
- Se modifica situatia anumitor contribuții respectiv articolul 9 aliniatul 1 litera d), i), v), w), y) – acestea se vor achita doar în cazul neîndeplinirii anumitor obiective stabilite de legislația în vigoare in functie de context.
Legea 175/2023 impacteaza industria! Sunt impactati operatorii economici care desfasoara activitati de colectare, valorificare salubrizare sau brokeraj si raporteaza deseuri pentru contribuabili. Operatorii economici care se incadrati de legiuitor vor fi obligati să constituie o garanţie în cuantum de 500.000 lei în favoarea Administraţiei Fondului de Mediu, in caz contrar, nu vor putea accesa sistemul SIATD şi nu vor putea raporta cantităţile de deşeuri pentru operatorii economici.
Legiuitorul introduce reglementări clare si cu privire la utilizatorii aplicației SIATD. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cantităţile de deşeuri de ambalaje care nu se regăsesc în aplicaţia informatică SIATD nu vor fi luate în calcul la realizarea obiectivelor minime de gestionare a deşeurilor.
Daca studiem procedura privind lista programelor si a proiectelor care se pot implementa pe bază de contract de delegare încheiat cu unităţile administrativ-teritoriale sau cu subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, aceasta presupune ca proiectele si programele se aprobă prin OM autorităţii centrale pentru mediu asa cum este specificat în lege.
Noile categorii de contravenții introduse, de exemplu nerespectarea obligaţiei de evidenţiere a ecotaxei pe documentele de vânzare sunt detaliate in noua lege.
De asemenea personalul de specialitate din cadrul Administraţiei Fondului, ANPC şi/sau Gărzii Naţionale de Mediu, prin unităţile sale teritoriale primeste atributii de constatare, raportare a unor contraventii constatate si poate aplica sanctiuni conform articolului 15 alin 6 din lege.
Cum putem interpreta noutatile legislative din perspectiva domeniului de activitate?
- Consultand un inginer specialist in legislatia de mediu
- Urmarind activ publicarea in Monitorul Oficial a noutatilor si modificarilor legislative
- Participand la sedintele EU Consulting de Update Legislativ in baza abonamentului de mediu
Daca v-a placut rezumatul nostru privind modificarile legislatiei pe care Legea 175/2023 le aduce urmariti articolele noastre si abonati-va sa primiti notificari cand apar noi articole de interes!