Fiecare dintre noi face parte din SCHIMBARE!
Unul dintre obiectivele importante pentru societatile care activeaza in segmentul industrial este REDUCEREA IMPACTULUI asupra schimbarilor climaterice cu impact asupra intregului lant valoric aplicat la nivel de companie impact care se rasfrange si asupra produselor finite utilizate de clientii finali si implicit influenteaza si procesele lor interne.
EU Consulting isi propune sa ghideze prin consultanta si suport societatile care activeaza in mediul industrial interesate sa reduca impactul asupra Mediului si care doresc sa se alinieze noilor directive verzi orientate catre sustenabilitate, eficientizarea resurselor si responsabilitate asumata asupra mediului.
Sustenabilitatea este o oportunitate grozava pentru o dezvoltare continua si sustinuta si reprezinta o conditie pentru a tine pasul cu tehnologia si obiectivele generate de piata. De exemplu transformarea consumului de energie necesar productiei alegand in parte sau in totalitate o sursa de energie verde va influenta intregul lant valoric, iar rezultatul va fi vizibil in fiecare segment de mediu cu care impartim spatiul de productie.
Locul echipamentelor cu actiune mecanica este treptat luat de echipamentele si utilajele actionate electric, iar rezultatele sunt productivitatea crescuta, produse noi mai eficiente in directa legatura putem spune cu sistemele de stocare a energiei si turnurile de captare a luminii solare. Este vorba despre alegerea la nivelul fiecarei societati a obiectivelor verzi si a planului de actiuni strategice pentru REDUCEREA IMPACTULUI asupra schimbarilor climaterice.
Acordul de la Paris care este un tratat internațional de referinta privind obiectivele verzi transmite ideea că noi toți trebuie sa influentam limitarea emisiilor de carbon în conformitate cu ultimele concluzii stiintifice. Cum putem contribui la acest obiectiv comun incepand de la fiecare persoana angajata in cadrul unei societati? Iata cateva sugestii aplicabile in aproape toate societatile la care facem referire si cateva intrebari la care putem raspunde favorabil fiecare dintre noi:
- Când optati pentru modalitatea de transport, de exemplu, luati sustenabilitatea in considerare? Cand planuiti sa construiti cladiri noi, luati in calcul impactul asupra mediului?
In achizitii, cand selectam potentialele tinte, punem in balanta deopotriva costul dar si sustenabilitatea? In afara costului de cumparare este, desigur, intotdeauna important, sa evaluam impactul asupra mediului. Este economia circulara un segment cu prioritate in asumarea deciziei finale de achizitie a unui produs? Ce reprezinta economia circulara? De exemplu, poate insemna ca produsele sau materialele pot fi returnate sau reconditionate, ca sa-l putem oferi o nou viata dupa utilizare, dar inseamna sa fim ambasadori ai economiei circulare si sa incurajam partenerii de afaceri si furnizorii sa se orienteze in mod direct asupra acestor principii.
- Cum putem influenta si promova in fata clientilor noile obiective si perspective asupra asupra durabilitatii fara ca sa simtim impedimente in cifra de afaceri, volumul vanzarilor si dezvoltarea de noi produse?
Daca incepem cu dezvoltarea produsului, trebuie sa luam in considerare cei trei parametri esentiali oamenii, profitul si planeta sau mediul inconjurator. Din punct de vedere al promovarii putem cu siguranta vedea oportunitatea care sta inaintea tuturor societatilor deoarece numarul de companii care au stabilit tintele bazate pe stiinta s-au dublat de patru ori volumul cu referire la 2020, deci acest lucru este important pentru companiile producatoare de astazi. Pentru a pastra pozitia strategica in piata este necesar sa-si atinga obiectivele de sustenabilitate in concordanta cu principiile enuntate de Tratatul de la Paris.
Cu totii putem face schimbari, mai mari sau mai mici, pentru a ne aduce contributia la constructia unui viitor durabil prin alegerile pe care le facem in fiecare zi.
Iata cateva actiuni mici cu impact mare care ne-ar putea ajuta sa ajungem la noi obiective bazate pe stiinta in conformitate cu normele reglementate de acordul de la Paris:
✔ Contribuie la reducerea Consumului de energie
Una dintre cele mai bune moduri de a reduce emisiile de carbon este de a reduce energia de consum. Eficienta energetica este un obiectiv la care societatile au contribuit deja in ultimii ani cu multe actiuni orientate spre imbunatatire.
Trebuie sa ne concentram asupra operatiunilor cu cel mai eficient consum energetic. Pentru eficientizarea proiectarii fluxurilor de productie este oportuna Instalarea si utilizarea.
Sistemelor de incalzire si ventilatie inteligente si folosirea iluminarii tip LED echipata cu senzori de miscare pentru a economisi energie electrica.
✔ Circularitatea cu impact pentru reducerea cantitatilor de deseuri
Este important sa se reduca cantitatea de deseuri generate,si introducerea unor fluxuri circulare unde materialul este reutilizat – intern sau de catre alte societati in procesul de productie cu efect in reducerea valoarii lantului de resurse utilizate. Trebuie, de asemenea, focus continuu pe imbunatatirea metodelor de productie pentru a evita greselile de calitate care au ca rezultat marfuri casate respectiv deseuri. De asemenea, se pot reduce cantitatile de ambalaje si dezvoltarea unor programe pentru utilaje usor uzate tip rabla, care pot fi reciclate si reutilizate pe alte segmente.
In restaurante si zone de recreere, putem separa deseurile alimentare care pot fi transformate in surse de biocombustibil si utilizate in societate.
✔ Energie regenerabila si responsabilitate personala
La alimentarea instalatiilor ar trebui să folosim pe cat posibil electricitate de la surse regenerabile. Se poate sustine la nivel de societate prin instalarea de panouri solare la mai multe fabrici importante, care evita mii de tone de CO₂ generate in fiecare an. Acolo unde nu putem produce energie solara proprie, trebuie sa putem demonstra ca un procent semnificativ din energia pe care o cumparam provine din surse regenerabile. Urmatorul pas ar putea fi repunerea excesului de energie produsa in reteaua publica, astfel incat sa poata fi folosit de societate/ comunitatea din care facem parte.
Transport si calatorii un pas mic cu impact mare
Pentru a reduce emisiile de carbon, putem opta pentru transportul cu emisii scazute de carbon.Metode, cum ar fi trenul sau transportul in comun. Evitati transportul aerian oricand este posibil. De asemenea, putem trece la o masina electrica sau cu emisii scazute de carbon.
✔ Colaborare intre membrii unei comunitati pentru Mediu si un viitor curat
Provocarea climatica este o provocare globala. Trebuie sa colaboram in echipe, divizii, comunitati si zone de afaceri si sa facem echipa cu toti: parteneri, colaboratori si clienti finali pentru ca cele mai bune solutii se gasesc intotdeauna impreuna.
Un gest mic preluat de o comunitate e premisa unui rezultat cu impact mare.
Un pas mic pentru fiecare un pas mare pentru un Viitor sustenabil!
Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si te tinem la curent cu ultimele noutati cu impact in industrie!