Adoptarea OUG 92/2021 in august 2021 completeaza, actualizeaza si inlocuieste normele aplicate prevazute de L211/2011, care a fost abrogata. OUG 92 prevede reglementari clare pentru gestionarea deseurilor si implicit obligatiile prevazute atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice.
Prin adoptarea acestei ordonante de urgenta este subliniat cu celeritate necesitatea transpunerii legislatiei europene de catre statele membre si evitarea pe cat posibil a sanctiunilor indreptate catre Romania prin prisma neindeplinirii sau a indeplinirii in parte a obiectivelor de mediu analizate la nivel european a caror nerespectare are ca si consecinta nefasta pe langa criteriile pecuniare impactul major asupra calitatii vietii oamenilor fie ei cetateni romani sau de alte nationalitati. Sanctiunile se vor aplica in cazul in care Comisia Europeana sesizeaza CJUE pentru neindeplinirea obligatiei de transpunere in termen a unei directive adoptate in conformitate cu o procedura legislativa, aceasta poate solicita aplicarea de sanctiuni pecuniare (suma forfetara de minimum 1.643.000 euro si/sau penalitati intre 1.985 si 119.125 euro pe zi de intarziere dupa pronuntarea hotararii definitive si punerea in aplicare a hotararii instantelor Uniunii Europene).
Am selectat pentru publicul interesat cateva modificari importante care survin odata cu schimbarea adusa de noua ordonanta adoptata in vara anului trecut astfel Ordonanta aduce modificari privind gestionarea si catalogarea nomenclaturii deseurilor explicate prin raspunsul concis.
Una dintre intrebarile frecvent intalnite:
- De ce survine obligatia de colectare selectiva a deseurilor la nivelul persoanelor fizice si juridice atata timp cat din momentul ridicarii deseurile sunt amestecate si transportate cu aceleasi masini transportatoare ale operatorilor „dedicati”?
Pentru evitarea acestor tipuri de situatii orice operator se poate adresa Agentiei pentru Protectia Mediului care poate acorda derogari conform art. 16, alin. 4 in cazul in care nu se justifica din punct de vedere tehnic sau economic colectarea separata a deseurilor nepericuloase, iar amestecarea nu are un impact asupra potentialului de reutilizare/ reciclare sau valorificare.
Incetarea statutului „de deseu” sau diferentierea intre „subproduse” si „deseuri” care rezulta dintr-un proces tehnologic apareau ca parte a L211/2011 ca doua aspecte definite succint. Pentru a delimita si clarifica aspectele mentionate articolele 5 si 6 ale OUG 92/2021 definesc in clar si subliniaza accentuand atat criteriile de diferentiere cat si aprobarile necesare care pot fi redactate de Agentia pentru Protectia Mediului respectiv de catre Garda de Mediu, in anumite situatii fiind imperios necesara o declaratie de conformitate, atunci cand un material a incetat de exemplu sa aiba statut „de deseu” datorita operatiunilor de reciclare sau valorificare stabilite de Anexa 3 intreprinse de generatorul materialului respectiv.
Daca ne referim la digitalizarea afacerilor in continua dezvoltare si respectiv la amploarea luata de comertul in regim online, multe societati comercializau produse pe teritoriul Romaniei fara asumarea responsabilitatii din punct de vedere al Legislatiei de Mediu pentru produsele sau ambalajele produselor care ajungeau deseuri pe teritoriul Romaniei. Era creata astfel o bucla legislativa care favoriza anumite companii si care din punct de vedere economic nu reprezenta interesul Romaniei.
In conformitate cu articolul 12, alin. 12 din prezenta Ordonanta acest criteriu a fost reglementat corespunzator.
Astfel: „Producatorii de produse stabiliti in alt stat membru sau tara terta care introduc produse pe teritoriul Romaniei sunt obligati sa numeasca o persoana juridica stabilita pe teritoriul national drept reprezentant autorizat in scopul indeplinirii obligatiilor care ii revin unui producator sau in temeiul schemelor de raspundere extinsa a producatorilor”.
De mentionat si important de retinut in materia colectarii selective legiferate pana in prezent si exceptand discutia despre fractiile reglementate deja la nivel general (hartie, metal, plastic si sticla) vom aduce in atentia dumneavoastra urmatoarele obligatii ce ne revin: obligativitatea predarii de catre persoanele fizice cu titlu gratuit a uleiului vegetal uzat; incepand cu 1 ianuarie 2025 coletarea separata a textilelor; incepand cu 1 ianuarie 2025 coletarea separata a deseurilor periculoase din gospodarii; incepand cu 31 decembrie 2023 este necesara implementarea unui model de colectare separata a deseurilor biodegradabile provenite din bucatarii, gospodarii sau parcuri.
Ordonanta face referire si asupra activitatilor de constructie si a santierelor deschise astfel incat constructorii sau cei care desfasoara activitati de demolari trebuie sa sorteze deseurile tinand cont de urmatoarele categorii: lemn, beton, caramida, piatra, metal, sticla, plastic, gresie si ceramica si sa le pregateasca pentru reutilizare, reciclare sau valorificare intr-un procent de cel putin 70%
Ordonanta aduce si aplica unele modificari privind obligatiile ce revin agentilor economici.
Astfel agentii economici care produc/ importa/ comercializeaza sau folosesc uleiuri minerale/ sintetice sau lubrifianti trebuie sa respecte urmatoarele prevederi care deriva din contextul creat de actuala Ordonanta in vigoare:
- Marcajele produselor cu mesaje precum: „Acest ulei trebuie predat unui colector autorizat dupa utilizare!” pentru uleiurile de motor se va adauga ca si completare si „Este interzisa amestecarea acestui ulei cu solventi, lichid de frana si lichid de racire. Este interzisa utilizarea acestuia drept carburant in amestec cu motorina”.
1. Asigurarea spatiilor de colectare in mod gratuit a uleiului uzat pentru clienti in recipiente inchise etans rezistente la soc mecanic si termic.
2. Obligatia sa se asigure ca uleiurile nu sunt amestecate cu alte tipuri de deseuri si substante.
3. Obligatia de a preda uleiurile uzate sau cele deteriorate catre colectori autorizati.
4. Obligatia de a marca siafisa la loc vizibil informatii privind amplasarea spatiilor de colectare.
5. Obligatia de a depune pana la data de 30 aprilie a fiecarui an raportul privind uleiurile gestionate si uleiurile uzate rezultate din procesul tehnologic.
Agentii economici care detin autorizatie de mediu sau autorizatie integrata de mediu au obligatia realizarii unui Program de Prevenire si Reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie in urma realizarii unui audit de deseuri si implementarea masurilor care au ca scop reducerea periculozitatii deseurilor, acolo unde este cazul. Acest program poate fi elaborat de catre un tert sau in intern si trebuie publicat pe pagina de internet a agentului economic si transmis catre APM pana pe 31 mai pentru anul anterior.
Raportarea anuala a cantitatilor de deseuri generate si valorificate/ reciclate/ eliminate se va realiza exclusiv in aplicatia pusa la dispozitie de autoritati pana pe data de 15 martie, nu pana pe 31 cat era anterior. Nu va lasati descurajati daca aplicatia nu functioneaza in parametri intotdeauna si insistati pana reusiti! Se intampla frecvent sa intampinam probleme cu aplicatiile informatice puse la dispozitie de Autoritati, dar in timp se vor imbunatati cu siguranta functionalitatea si rapiditatea de operare si raspuns.
In cazul producatorilor, comerciantilor de alimente si restaurantelor, plus a altor facilitati de alimentatie publica, este necesara implementarea unor masuri de reducere a risipei alimentare (food waste) in scopul contributiei la diminuarea cu 50% a deseurilor alimentare pe cap de locuitor pana in 2030, masuri al caror progres va fi raportat anual administratiei publice centrale cu atributii in domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si ANPM.
Nu vom repeta redand lista sanctiunilor cuprinse in L211/2011 care se regasesc in parte si in Ordonanta Guvernamentala 92/2021, dar venim in intampinarea cititorilor cu lista aditionala a amenzilor care se adauga la sanctiunile mentinute de noile prevederi legislative.
Astfel: Se pot aplica amenzi intre 20.000 Lei si 40.000 Lei pentru:
– nerespectarea obligatiei titularilor de autorizatii de constructii sau desfiintare de a gestiona si sorta deseurile din activitatile specifice, inclusiv pe tip de material provenit din constructii
– nerespectarea obligatiilor privind colectarea si depozitarea uleiurilor uzate. In prevederile anterioare ale legislatiei nu era prevazuta o sanctiune specifica
– lipsa unui program prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie la nivel de unitate
Se pot aplica amenzi intre 3000 Lei si 600 Lei pentru persoanele fizice care nu predau uleiurile vegetale uzate din gospodarii catre colectori autorizati.
Se pot aplica amenzi intre 5000 Lei si 10.000 Lei pentru societatile care nu respecta masurile de prevenire si raportare prevazute pentru reducerea risipei alimentare.
EU Consulting prin proiectele lansate pe piata romaneasca vine in intampinarea provocarilor legate de Legislatia de Mediu si va ofera suport prin programele de constientizare si informare legislativa adaptate profilului companiei.
Eu Consulting vine in ajutor societatii pe care o reprezentati cu urmatoarele programe de Update Legsilativ si Consultatie si nu il ultimul rand ECO Scan – un audit prietenos!
- Update Legislativ – Reprezentat printr-o sedinta lunara prin care va tinem la curent cu toate noutatile care apar in legislatie pentru a va putea ajuta sa preintampinati orice provocare in materie de mediu. Update-ul Legislativ de Mediu creeaza cadrul propice discutiilor periodice privind dezbaterea acelor situatii la ordinea zilei cu care se confrunta societatea dumneavoastra. Fie ca e vorba de raportarea catre autoritatile de mediu, gospodarirea apelor, analize industriale, managementul deseurilor sau oricare alte provocari privind impactul societatii asupra mediului, suntem pregatiti sa va oferim suportul intr-o maniera profesionala, periodic, intr-un cadru organizat.
- ECO Scan – Reprezinta o expertiza profesionala efectuata de catre specialistii nostri autorizati in Sistemul de management al deseurilor. Vom testa si pregati responsabilul Dumneavoastră de mediu conform ultimelor noutati legislative. Vom verifica daca documentele dumneavoastră sunt întocmite corect. Vom verifica intregul dumneavoastra sistem de management al deseurilor. Solicitati ECO scan pentru a primi sprijin prin efectuarea unei expertize!
- Consultanta – EU Consulting ofera servicii de excelenta in mediu si vine in intampinarea provocarilor clientilor care activeaza in mediul industrial cu o atitudine dinamica si inovatoare, cu solutii si servicii complete în domeniul Protectiei Mediului.