Executivul a aprobat in data de 16 Septembrie in sedinta de Guvern la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Astfel, in urma modificarilor aduse, AFM (Administratia Fondului de Mediu) va gestiona sistemele informatice care permit monotorizarea eficienta si verificarea corectitudinii tranzactiilor cu deseuri.
Se vor implementa doua programe de finantare prevazute in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si Programul ,,Prima conectare”, program care va asigura bransarea/ racordarea gospodariilor la sistemele de alimentare cu apa si canalizare.
Se impune modificarea articolului referitor la taxe si contributii, respectiv la deseuri ambalaje, ecotaxa si OIREP-uri. De asemenea, si articolele referitoare la modul de declarare si plata a taxelor/ contributiilor.
Se vor monitoriza cu prioritate obiectivele de valorificare (de reciclare) si se va insista asupra activitatilor care duc la indeplinirea acestora. Modalitatea de calcul are la baza raportarea cantitatilor efectiv valorificate ci nu cantitatile predate catre reciclator.
Se modifica articolul 9 alineatul (1) astfel, o contributie de 2 lei/kg, datorata pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si de valorificare prin reciclare si cantitatile de deseuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si valorificate prin reciclare, de catre: operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate, operatorii economici care importa/achizitioneaza intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, operatorii economici care supraambaleaza produse ambalate individual in vederea revanzarii/redistribuirii, operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere si operatorii economici care dau spre inchiriere, sub orice forma, cu titlu profesional, ambalaje.
In ceea ce priveste ecotaxa, in valoare de 0,15 lei/bucata, aplicata tuturor pungilor de transport, cu exceptia celor fabricate din materialele care respecta cerintele SR EN 13432:2002. Ecotaxa se incaseaza de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere si se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil la punctele de vanzare/desfacere, in vedere informarii consumatorilor finali. Sunt exceptate de la plata ecotaxei pungile de uz casnic introduse pe piata nationala de catre operatorii economici, acestia avand obligatia sa le inscriptioneze individual cu sintagama «pungi de uz casnic». Este interzisa comercializarea pungilor de uz casnic ca ambalaje la punctul de vanzare/desfacere.
Se va aduce o contributie de 2 lei/kg, datorata de catre: operatorii economici autorizati pentru implementarea raspunderii extinse a producatorului in domeniul ambalajelor si deseurilor de ambalaje, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri corespunzatoare obiectivelor anuale si cantitatile efectiv valorificate, in limita garantiei prevazute la art. 16 alin. (8) lit. e) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare, si persoane juridice legal constituite, autorizate de Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei pentru preluarea responsabilitatii pentru gestionarea deseurilor de anvelope uzate, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatile corespunzatoare obiectivelor anuale de gestionare a deseurilor de anvelope uzate si cantitatile efectiv gestionate.
Extensia sistemului informatic de trasabilitate al AFM (SIATD) va intra in vigoare asa cum se aplica in prezent pentru ambalaje pentru anvelope, baterii si echipamente electrice. Cantitatile care nu vor fi raportate in SIATD nu vor putea fi luate in calcul pentru indeplinirea tintelor de valorificare.
In privinta indeplinirii obiectivelor de colectare a deseurilor electrice din categoria DEEE3 (lampi) cu contributia AFM scade de la 20 lei/kg la 8 lei/kg.
Brokerii de deseuri, valorificatorii, colectorii de deseuri, firmele de salubritate, reciclatorii care raporteaza cantitati catre OIREP-uri vor constitui garantie in valoare de 500.000 lei in favoarea Administratiei Fondului de Mediu sub forma unui depozit in numerar sau a unei scrisori de garantie bancara, actualizata la un cuantum de 15% din rulajul raportat la nivelul anului precedent (pentru aplicarea acestei obligatii este necesar un ordin de ministru pentru clarificari metodologice in clar).
Exceptand din discutie tematica pungilor de plastic, toate modificarile aduse la OUG 196/2005 sunt orientate catre determinarea unor scaderi semnificative de cantitati raportate ca reciclate.
Avandu-se ca scop debirocratizarea si accentuarea digitalizarii, declaratiile la Fondul de Mediu se vor realiza prin mijloace electronice de transmitere a datelor. Tinand cont de noile modificari, se va impune acordarea unui termen de conformare in sarcina operatorilor economici, anumite masuri prevazute in proiect urmand sa se aplice incepand 1 ianuarie 2023.