loader image

Noutati privind raportarea CSR

In 5 ianuarie 2023, a intrat în vigoare Directiva privind Raportarea CSR. 

Ce este CSR? 

Responsabilitatea sociala a corporatiilor (CSR) este un concept care poate fi definit ca fiind bazat pe dimensiunea sociala a relatiei companie-stat. Conceptul este frecvent utilizat de etica in afaceri, acea ramura a eticii aplicate, uzand mai multe sensuri, dintre care cele mai adesea intalnite sunt sensul libertarian si sensul comunitarian. 

Drept urmare, o companie poate fi considerata responsabila din punct de vedere social daca, pe langa respectarea angajamentelor luate fata de partile interesate se distinge prin acte filantropice si daca supune toate actiunile ei din sfera economica filtrarii in raport cu valorile sociale specifice comunitatii in care isi desfasoara activitatea. Ne putem imagina o lume in care statul inceteaza sa mai plateasca pensiile cetatenilor sai, nu mai asigura asistenta sociala categoriilor vulnerabile si in general cedeaza sintagma de „stat social” in totalitate societatilor private care preiau toate aceste atributii. Acest exemplu utopic este la baza imaginii conceptului CSR in perspectiva facilitarii intelegerii conceptului in sine a ceea ce reprezinta si implicatiile sale. 

In continuare ne propunem sa analizam succint principiile care stau la baza Responsabilitatii sociale a corporatiilor si implicit impactul si incidenta asupra ONG-urilor, pentru ca in final sa concluzionam cat din activitatea CSR a unei corporatii este responsabilitate sociala si cat este PR.

Ne propunem analiza mentionata pentru a intelege noutatile care survin in privinta aplicarii conceptului incepand cu modificarile din 5 ianuarie 2023, cand a intrat in vigoare Directiva privind Raportarea CSR. Aceasta noua directiva pune accent pe regulile privind informatiile nonfinanciare – sociale și de mediu – pe care companiile trebuie să le raporteze. 

Un segment mai larg de companii de interes public, avand peste 500 de angajați, precum și IMM-uri cotate la bursa (exceptand microintreprinderile listate) vor fi acum obligate să raporteze date cu privire la strategiile de sustenabilitate pe care le implementeaza.

Ca si scurta incursiune istorica nu vorbim despre un concept nou. Acesta a aparut dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, odata cu cresterea economica si cu exacerbarea rolului jucat de companiile mari in societate. Acest concept fiind clar delimitat de notiunea de actiune responsabila din punct de vedere social; responsabilitatea sociala a corporatiilor reprezentand un angajament luat fata de societate si partile implicate in ceea ce priveste actiunile din sfera activitatii economice.

In consecinta Responsabilitatea sociala corporativa (RSC/CSR in limba engleza) reprezinta ansamblul actiunilor, principiilor si practicilor prin care o corporatie se implica in comunitatea in care activeaza, cu scopul de a asigura un impact pozitiv al activitatii sale si de a contribui la dezvoltarea acelei comunitati.

Noul set de reguli adoptat in 5 ianuarie 2023 are ca obiectiv siguranta ca investitorii, organizațiile societatii civile, consumatorii si alte parti interesate vor evalua performanta de sustenabilitate a companiilor si pot accesa date de interes larg. 

Scopul urmarit este crearea unei culturi a transparentei cu privire la influenta companiilor asupra cetatenilor si asupra mediului. Companiile vor pune in aplicare noile reguli incepand cu anul financiar 2024, prin rapoartele publicate in 2025.

Un termen pretentios de profil, folosit frecvent in limbajul strategiilor de business, CSR-ul este considerat un standard de referinta in lumea afacerilor. Este apropiat ca si concept de codul de etica sau chiar ideologia care defineste identitatea unei corporatii, intr-un domeniu in care se presupune ca profitul este obiectivul final. 

Pentru ca lucrurile sa fie mai simple putem lua in calcul cei trei piloni ai unui stat de drept: Respectiv statul prin toate mecanismele si institutiile sale, companiile private care actioneaza in sistemul economic in virtutea legilor si regulilor in vigoare stabilite de stat si societatea in ansamblul ei (inclusiv organizatiile societatii civile). 

Din aceasta perspectiva CSR apare ca fiind in fapt interactiunea dintre mediul privat si societate urmarind indeplinirea obiectivelor mentionate la inceputul acestui articol, astfel cadrul general este asigurat de stat, iar in contextul creat companiile sunt determinate sa activeze, in mod voluntar, mai mult decat prevede cadrul legal aplicat, pentru a indeplini obiectivele sociale si de mediu in activitatea lor cotidiana, in diverse domenii raportandu-se la nevoile comunitatii in care activeaza. Accentul este pus pe „incurajarea actiunilor CSR” si nu pe „obligativitatea acestor activitati” astfel ca societatile sunt cele care decid bugetele pentru initiativele in acord cu CSR, adopta strategiile in aceasta directie si comunica rezultatele actiunilor initiate comunitatii in care activeaza.

Companiile care fac obiectul CSR vor expune rapoartele în conformitate cu standardele europene elaborate de EFRAG (Grupul Consultativ European de Raportare Financiara), acel organism independent care reuneste mandatari europeni, ONG-uri si organizatii nationale. 
Comisia isi propune sa adopte primul set de standarde pana la jumatatea anului 2023, pe baza proiectelor de standarde publicate de EFRAG in luna noiembrie a anului 2022.

CSR va recomanda cu titlu de impunere societatilor sa prezinte raportul unui audit al informațiilor de sustenabilitate pe care le raporteaza. In plus, este prevazuta si digitalizarea informatiilor privind sustenabilitatea.

Responsabilitatea sociala este asociata de Mediul privat corporatist ca o prezumptiva indatorire (cu implicatii sociale) pe care companiile ar avea-o fata de toate partile implicate in desfasurarea actiunilor presupuse de activitatea lor economica. Incidenta termenului implica toate categoriile de companii, de la microintreprinderi pana la societati cu profil multinational. 

Prin indatorire se intelege faptul ca respectiva companie actioneaza cu diligenta in conformitate cu obligatiile pe care le are fata de partile implicate si respectand un set de valori, principii morale acceptate de-a lungul traditiei in comunitatea de incidenta.

Uniunea Europeana prin Directiva UE 95/2014, transpusa in legislatia romaneasca prin Ordinul nr. 1938/2016, incurajeaza companiile de interes public cu peste 500 de angajati sa publice informatii ce tin de impactul pe care il au asupra mediului inconjurator si a societatii in care activeaza a elaborat un set de principii generice. Acestea vizeaza doua dimensiuni ale relatiei dintre companie si comunitate:

Raportat la dimensiunea interna – relatia directa cu angajatii, societatile au responsabilitatea sa asigure imbunatatirea calitatii vietii angajatilor, la locul de munca si in afara acestuia; sa asigure un mediu de munca sigur si sanatos; sa abordeze in mod responsabil restructurarile in caz de criza, tinand cont de interesele tuturor partilor implicate; sa minimizeze impactul activitatilor pe care le desfasoara asupra mediului si a resurselor naturale (Cere Raportul Eco Scan pentru locatia in care activezi!).

Discutand despre dimensiunea externa – in legatura cu toti stakeholderii lor, companiile trebuie sa sprijine dezvoltarea comunitatilor in care activeaza; sa sprijine dezvoltarea sistemelor economice locale prin incheierea de parteneriate cu distribuitori autohtoni; sa respecte drepturile omului stipulate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 1948; sa protejeze si sa incurajeze protejarea mediului inconjurator la nivel global.

Regulile anterior valabile introduse de Directiva de Raportare Nonfinanciară (NFRD), raman in vigoare pana cand societatile vor aplica noile reguli ale CSR. In conformitate cu NFRD (Directiva de Raportare Nonfinanciara), marile companii vor face publice informații legate de:

  • Provocari si actiuni aplicate in materie de mediu;
  • Aspectele sociale cu care se confrunta și tratamentul aplicat intern personalului;
  • Respect aplicat pentru drepturile omului; 
  • Masuri pentru combaterea corupției si mitei; 
  • Respectarea diversitatii in cadrul societatii (in ceea ce priveste varsta, sexul, mediul educatonal si profesional).

EU Consulting sustine si incurajeaza atitudinea CSR pentru Segmentul industrial din Romania si ofera Consultanta de specialitate pentru a ghida companiile care doresc implementarea standardului sau mentenanta functionalitatii programelor interne de promovare create. Cere astazi toate detaliile necesare despre implicatiile CSR pe care afacerea ta le genereaza! 

Planifica sesiunea de audit pentru a obtine raportul de Sustenabilitate aplicat la nivelul companiei 

Contacteaza-ne pe support@euconsulting.ro | office@euconsulting.ro | +40 790 600 922

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *