loader image

Pasi mici cu impact mare pentru BIODIVERSITATE!

Pajiste naturala versus gazon in spatiul verde urbanSEE ME DO promoveaza in acest articol cateva idei pentru pastrarea echilibrului natural in zonele de activitate prin pasi mici cu impact mare pentru BIODIVERSITATE!

V-ati intrebat uneori daca societatea in care activati

  • Promoveaza un mediu prietenos cu natura in jurul afacerii?
  • Pastreaza spatiile verzi curate?
  • Incurajajeaza crearea de noi zone verzi?
  • Planteaza periodic arbusti sau plante native?

Daca s-a infiintat/extins de curand o noua locatie, punct de lucru, fabrica, magazin, depozit sau alt tip de constructie, fiti constienti de spatiul ales si planificati-l intr-un mod care sa minimizeze perturbarea naturii. Optati pentru consultanta de specialitate in certificarea pentru cladiri verzi oricand este posibil pentru a va ajuta sa luati decizii informate!

Cat de verzi si benefice sunt zonele acoperite cu Gazon pentru societate si colectivul societatii

Transformarea spatiilor acoperite de iarba (gazon) in pajiste poate fi o alegere inspirata privind din perspectiva bugetului alocat, cat si a procesului de convertire, fiind relativ simplu de facut, atat in spatiile publice, cat si cele private. Decizia aduce beneficii semnificative atat mediului inconjurator cat si esteticii locului.

Fidelitatea oamenilor pentru gazon a inceput ca o incercare de a transborda conceptele gradinilor in stil aristocrat care au adus in trend ideea de intinderi mari de iarba perfect ingrijita cu aspect simetric in secolele XVII si XVIII, cand zonele din jurul proprietatilor erau imbracate in gazon.

In prezent gazonul a cucerit peste 163.000 de km patrati din suprafata Statelor Unite – similar dimensiunilor statului Texas. Dominat de specii ne-originare de iarba, gazonul necesita cantitati mari de apa, ingrasamant, ierbicide, pesticide si mai cel mai important, de munca periodica, efort continuu pentru a-si pastra aspectul ingrijit.

El perturba diversitatea biologica, contribuie la poluarea aerului si a apei si, pe langa acestea, consuma bugete alocate de miliarde de dolari in fiecare an.

In multe cazuri, pentru administratii locale, institutii si proprietati de locuinte, transformarea gazonului in pajiste naturala este o solutie inteligenta si sustenabila din punct de vedere pecuniar si ecologic, care nu creeaza conflicte sub aspecte precum timpul de recreere/ activitati in natura si estetica locului.

Pajistea ofera o multime de avantaje in raport cu mediul, biodiversitatea locului,  bugetul alocat curatarii si intretinerii si aspectul estetic inedit care parcurge natural cele 4 anotimpuri infrumusetand peisajul intr-un mod aparte.

Avantajele naturii aduse in spectrul urban

Pajistea prezinta beneficii evidente in comparatie cu gazonul traditional. Transformarea unui spatiu din artificial in natural este o modalitate economica si sustenabila de a readuce echilibrul natural al ecosistemelor in zona industriala si in spectrul urban, de a crea peisaje vii si sanatoase, atat in parcuri publice sau in spatiul privat. Prezentul articol puncteaza in continuare beneficiile pe care o pajiste de flori salbatice le poate genera:

  • Atractia polenizatoriilor
  • Absorbtia imbunatatita a apei de ploaie
  • Habitat pentru diverse vietuitoare parte a ecosistemelor naturale
  • Frumusete si estetica naturala
  • Usor de intretinut  cu buget redus
  • Oportunitati de recreere si educatie
  • Aduce echilibru in starile cu potential de risc emotional
  • Gazonul cu flori salbatice promoveaza sustenabilitatea

Absorbtia apei

Pajistea este mult mai eficienta in absorbtia apei de ploaie decat s-a dovedit a fi gazonul, prevenind inundatiile. Majoritatea zonelor cu gazon sunt afectate de inundatii din pricina solului compactat; in schimb, solul mai rar si radacinile extinse ale speciilor care cresc natural pe pajiste sporesc infiltrarea apei de ploaie, refacand rezervele de apa subterana si crescand debitul izvoarelor in timpul sezoanelor secetoase.

Pajistea va tinde sa pastreze apa si va pierde mai putina apa in atmosfera prin evapo-transpiratie deoarece plantele care o alcatuiesc umbresc apa de pe pamant si ii scad temperatura permitandu-i sa imbibe solul, in loc sa faciliteze evaporarea de suprafata.

Gradul de poluare

Pajistile imbunatatesc calitatea apei prin interceptarea factorilor poluanti care nu sunt absorbiti de gazon actionand ca un filtru. O bariera de vegetatie naturala pe parcursul unui curs de apa poate retine o cantitate mai mare de sediment si factori poluanti din apa comparativ cu gazonul din aceeasi zona. Cand este tratat cu ingrasamant, pesticide si ierbicide, gazonul devine sursa de poluare.

Irigatii si consumul necesar de apa

Pentru a ramane verde in anotimpurile calde si uscate, gazonul necesita cantitati foarte mari de apa. Rezultatele estimarilor EPA arata ca irigarea gazonului consuma o treime din cantitatea de apa utilizata de locuinte la nivel national, insumand un total de 48.914.810.000 de litri pe zi, un procent de aproximativ 50% din aceasta apa este irosita din cauza evaporarii si a sistemelor ineficiente de irigatii. Zonele comerciale si spatiile municipale necesita de asemenea cantitati industriale de apa pentru mentinerea zonelor de gazon in stare de conformitate.

Speciile de plante si vegetatie native pajistilor sunt adaptate climatului local si pot trai fara a fi udate periodic. Cand pajistea inlocuieste gazonul, in special in zonele aride, comunitatile pot economisi si folosi apa in alte scopuri esentiale, cum ar fi consumul alimentar.

Habitat natural pentr vietati salbatice si pasari

Speciile de animale salbatice beneficiaza de zonele convertite din gazon in pajiste dupa un principiu simplu- atunci cand iarba este taiata mai rar, diversitatea vegetatiei este in dezvoltare. Pe masura ce numarul si tipurile de plante cresc, pajistea atrage diferite insecte si alte nevertebrate, care la randul lor atrag insectivorele – si tot asa, treptele lantului trofic se inchid ciclic.

Foarte putine specii de pasari, exceptand macaleandrul american, sunt atrase de gazon. Pajistile, insa, atrag o diversitate mare de specii, cum ar fi mierla, sticletele si gaita, vrabiile, porumbeii si privighetoarea. Poate atrage si unele pasari de pajiste, cum ar fi ciocarlia de camp si vrabia de camp, ale carei numere au scazut in ultimul secol, din pricina schimbarilor climaterice si tehnologizarea zonei Agricole, precum si pierderilor de terenuri cu vegetatie naturala in favoarea dezvoltarii urbane si industriale.

Desi pajistile mici nu constituie un habitat suficient de extins pentru imperechere pentru aceste specii in pericol, ele pot fi considerate zone sigure si importante care asigura hrana si odihna pasarilor in perioada migrarii.

Polenizatorii

Un beneficiu inestimabil al pajistii il constituie atragerea si cresterea speciilor de polenizatori din zona. Polenizarea este un proces critic producerii de fructe si seminte, fiind asigurat de insectele care se afla in cautarea nectarului, polenului si ale altor substante care provin din florile plantelor crescute in pajiste in mod natural. Diminuarea pajistilor este echivalenta cu pierderea habitatelor naturale. Folosirea in masa a substantelor pesticide ameninta albinele, fluturii si alti polenizatori benefici in conditiile in care polenizatorii asigura productia a 75% din plantele de baza cultivate pentru hrana oamenilor si pentru 90% din plantele cu flori din lume.

Polenizatorii benefici au nevoie de conditii de trai rudimentare:

  • flori pentru a se hrani,
  • plante pe care sa isi depuna ouale
  • un mediu lipsit de pesticide

Pajistile cu flori salbatice, zonele cu iarba naturala si alte spatii salbatice bogate in specii native de plante creaza conditiile esentiale, pe care gazonul nu le poate intretine mai mult, ingrasamintele si pesticidele folosite actioneaza in detrimentul polenizatorilor si altor vietuitoarelor.

Efectul dependentei de petrol si a poluarii asociate intretinerii suprafetelor cu gazon

Europenii utilizeaza peste 3.000.000.000 de litri de benzina anual pentru alimentarea masinilor de tuns iarba si a echipamentelor asociate acestora, conform EPA, folosesc 7.460.530 de litri de combustibil in acest proces. Aceste echipamente specifice sunt responsabile pentru 5% din poluare si o singura masina de tuns iarba alimentata cu benzina emite aproximativ 45 de kg de gaze cu efect de sera pe an, pe langa hidrocarburi si alte noxe.

Eficienta costurilor de intretinere

Gazonul este considerat o necesitate in anumite spatii publice sau in spatiile destinate evenimentelor, si nu intotdeauna este corect calculat costul total al plantarii si intretinerii suprafetelor cu gazon, suportat in general de bugetele locale implicit de catre platitorii de taxe. Pe langa costul echipamentelor profesionale de tuns iarba si al altor dispozitive accesorii de intretinere, gazonul necesita ingrijire continua; in timp, costul operational al activitatii de intretinere si al combustibilului genereaza bugete foarte mari. Pajistea in schimb necesita foarte putina intretinere. Acoperirea unei portiuni din parc cu pajiste poate reduce considerabil costul suportat de platitorii de taxe.

Pe langa avantajele amintite, tangibile si imediate, pajistea aduce importante beneficii ecologice precum: absorbtia apei de ploaie, scaderea poluarii aerului, scaderea temperaturii datorita capacitatii de absorbtie a apei, preventia intr-o anumita masura a inundatiilor

Inundatiile pot cauza daune, iar poluarea aerului poate afecta sanatatea umana. Atunci cand procesele/ fenomenele ecologice nu au loc in mod natural, alternativa rezida in sisteme complexe si costisitoare semnificativ mai putin eficiente decat ceea ce avem deja: natura.

EU Consulting sustine prin Proiectele sale de informare contributia informata la o comunitate ecologica stabila si puternica din punct de vedere calitativ, in sprijinul factorului principal: natura, mediul inconjurator si beneficiarul final societatea in care traim!

 

 

1 thought on “Pasi mici cu impact mare pentru BIODIVERSITATE!”

  1. Pingback: Pasi mici cu impact mare pentru BIODIVERSITATE! - Glasul.info

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *