Mastile de unica folosinta utilizate de la inceputul pandemiei de coronavirus si pana in prezent, una dintre cele mai eficiente metode de protectie impotriva Covid-19, au devenit totusi si principalii poluatori cu care ne confruntam in ziua de azi deoarece nu au fost colectate responsabil.
Facand parte din categoria deseurilor nereciclabile, ajunse in cosul de gunoi – ce se intampla cu ele mai departe? Sau, mai bine zis, ce ar trebui sa se intample?
Multe firme de salubrizare au cerut populatiei sa arunce mastile de fata si manusile utilizate in pubela pentru fractia umeda si numai la gunoiul menajer de acasa, si nu la pubela pentru deseuri reciclabile:
„Mastile pentru fata, manusile si orice alte PPE nu sunt reciclabile. La statia de sortare tot gasim asemenea deseuri amestecate in fractia reciclabila. Suntem nevoiti sa le redirectionam catre incinerare sau depozitare. O veste proasta pentru calitatea reciclarii, dar mai important este ca ar putea prezenta un risc pentru sanatatea echipajelor de colectare si a persoanelor care lucreaza in centrele de sortare si procesare” (Urban S.A).
Miliarde de masti, viziere, manusi sau alte materiale de protectie personala au creat si o noua sursa de poluare. Cantitati industriale din categoriile mentionate sunt peste tot in natura, de pe fundul marilor si oceanelor pana in zona oraselor, a strazilor si chiar si a padurilor.
Mastile de unica folosinta aruncate de cele mai multe ori de oameni chiar si pe strada au inceput sa devina un factor de poluare destul de alarmant. Aceste masti sanitare aruncate au o durata de viata de aproximativ 450 de ani si sunt un adevarat pericol pentru mediul inconjurator, un factor decisiv in existenta schimbarilor climatice si a poluarii.
Deoarece materialele de protectie au fost aruncate necorespunzator, trebuie sa invatam sa ne debarasam responsabil de materialele de protectie, folosite ca scut de aparare impotriva infectarii cu SARS-CoV-2. Mastile de unica folosinta trebuie aruncate la gunoi dupa prima utilizare intr-o punga inchisa etans si nu in recipientele de colectare selectiva a deseurilor sau in cosurile de gunoi amplasate pe strazi.
Alternative sustenabile in vederea evitarii poluarii cu materiale de protectie
Este recomandat ca in locul mastilor sanitare de unica folosinta sa alegem mastile confectionate din materiale textile care sunt reutilizabile, dar care nu sunt 100% eficiente in locurile foarte aglomerate si care inainte de a fi purtate trebuie sterilizate corespunzator. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au recomandat spalarea mastilor cu sapun sau detergent de rufe la 60 de grade Celsius, urmate de calcarea lor. Totodata, OMS recomanda folosirea mastilor de protectie confectionate din trei straturi de material, pentru o mai buna eficienta impotriva particulelor. In cazul in care trebuie sa purtam mastile de unica folosinta, recomandat este sa fie aruncate corespunzator pentru a evita acumularea acestor deseuri care pot ajunge peste tot in natura.
O alta recomandare este aceea de a pune toate mastile de protectie in acelasi recipient inainte de a fi aruncate in sacii menajeri si pusi intr-un spatiu necirculat timp de cateva zile inainte de a fi aruncate la gunoi. Daca acestea au fost contaminate, prin aceasta metoda virusul devine inactiv.
Sacul cu masti de unica folosinta se arunca in pubela destinata deseurilor reziduale pentru ca atunci cand vor ajunge in statiile de sortare sa nu prezinte un risc pentru lucratorii care le separa.
In centrele comerciale au fost amplasate containere dedicate deseurilor periculoase, iar mastile pot fi aruncate in aceste recipiente speciale care sunt de culoare galbena si au simbolul radioactiv imprimat pe ele. Mai multe companii s-au alaturat unei actiuni la nivel national de constientizare a pericolului pe care il reprezinta, atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea oamenilor, aruncarea iresponsabila a mastilor de protectie si au amplasat recipiente speciale pentru colectarea acestor materiale.
Majoritatea mastilor de unica folosinta si a manusilor sunt fabricate din materiale ce nu pot fi reciclate, combinand mai multe tipuri de plastic si din nitril. „Ar trebui sa evitam aceste deseuri, incercand sa luam masti reutilizabile si manusi din material compostabil, care se gasesc greu si sunt mai scumpe. Problema cu mastile este ca sunt foarte usoare si sunt foarte usor de transportat de catre vant. Iar oamenii nu le arunca corespunzator. Sunt tari care arunca deseurile in apa, si acolo ajung foarte multe masti transportate, pentru sa sunt usoare, semi-impermeabile, si ajung sa devina noi habitate” spune Andrei Cosuleanu, expert in mediu, fost director Let‘s Do It, Romania si fondator al ONG-ului concentrat pe dezvoltare durabila Act For Tomorrow.
Containere speciale prin care putem recicla incep sa devina din ce in ce mai raspandite in intreaga tara. Trebuie sa intelegem ca reciclarea deseurilor este foarte importanta si sa facem din aceasta activitate un mod de viata pe care sa alegem sa o facem cu placere si nu din obligatie. Daca in locuintele personale este mai usor sa reciclezi, la locul de munca unde colectivul este implicit mai mare si la fel si materialele folosite (hartie, sticla, carton, plastic) va fi mult mai complicat sa urmam noile reguli de reciclare.
Containerele pentru reciclarea selectiva trebuie sa fie numeroase intrucat angajatii vor respecta cerintele reciclarii pe fractii clasificate pe culori (albastru – hartie si carton; galben – plastic si metal; verde – sticla; negru – deseuri menajere) si isi vor asuma responsabilitatea de a separa deseurile daca au la dispozitie suficient spatiu de depozitare si o practica de management bine pusa la punct si incurajata in randul tuturor celor prezenti in companie. Reciclarea materialelor folosite trebuie sa fie pe primul loc in prioritatile unei companii si chiar si dupa ce va deveni o rutina, noi obiceiuri sa fie implementate periodic in vederea protejarii mediului chiar si de la locul de munca, unde volumul de deseuri este mare.
Metodele de reciclare sunt numeroase si majoritatea sunt la indemana fiecarei persoane care isi doreste sa protejeze mediul inconjurator.
Nu stii de unde sa incepi? Haide sa incepem prin a ne cunoaste! Programeaza o intalnire!
Contact: support@euconsulting.ro / +40 790 600 922