2022- SCHIMBARILE CLIMATICE impun provocari majore pentru industrie
Anul 2022 aduce in prim plan tematica schimbarilor climatice – un subiect care capata din ce in ce mai multa amploare. Majoritatea companiilor, in special cele care activeaza in sectorul industrial isi stabilesc un plan activ cu obiective clare in scopul de a reduce amprenta de carbon, angajandu-se public sa depuna toate diligentele pentru atingerea nivelului de zero emisii nete care s-a triplat in 2020 fata de 2019 (potrivit studiilor si rapoartelor efectuatei domeniu care si-au prezentat rezultatele in spatiul public).
Tendinta de a lua in calcul factorul schimbarilor climatice este determinata nu doar de initiativa investitorilor de a-si securiza investitile, dar si de solicitarile in crestere ale tuturor partilor interesate (stakeholders), de la consumatori si angajati, la factori de decizie politica precum ONG-uri si activisti.
90% dintre investitorii Industriali iau in considerare riscurile legate de schimbarile climatice ca un factor esential de risc care nu poate fi neglijat inainte de a alege sa investeasca intr-o noua linie de productie. Astfel, riscurile legate de perspectiva sumbra a schimbarilor climatice reprezinta un element cheie in decizia de a investi intr-o companie, fiind mentionate de aproximativ 90% dintre investitori drept cel mai important factor de tip ESG (environmental, social, governance -guvernanta sociala de mediu) care influenteaza in mod clar plasarea de capital, potrivit aceluiasi raport mai sus mentionat.
Investitorii solicita ca Societatile sa puna la dispozitia lor informatii credibile cu privire la obiectivele lor de mediu si structura planului de actiuni concrete inainte de a lua decizii finale pentru a analiza daca aceste obiective sunt bazate pe studii concrete. In primul rand daca rezultatele target sunt posibil de atins si nu doar organizate pe hartie. Dintr-o perspectiva apropiata, modul in care o companie isi asuma responsabilitatea pentru gestionarea riscurilor generate de schimbarile climatice, precum si pregatirea planurilor si proceselor pentru atingerea obiectivele declarate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, cu referire la reglementarile Acordului de la Paris din 2015, este la fel de esential pentru proiectia reala a unei noi tehnologii sau linii de productie care activeaza in industria din Romania sau cu apartenenta la UE. Investitorii solicita si incurajeaza abordarea transparentei pentru raportarea si comunicarile specifice incluse in situatiile financiare ale societatilor, precum si in prezentarea rezultatelor non-financiare.
Pentru ca planul de raportari si cadrul obiectivelor specific asumate in materia reducerii amprentei de carbon sa fie aplicabil si in concordanta cu legislatia de referinta la nivel national un consultant cu experienta poate ajuta la eficientizarea resurselor si proiecteaza sustenabilitatea investitiei Noi, EU Consulting, intelegem ca a te adapta la SCHIMBARE nu e intotdeauna usor. Cu o experienta de 10 ani, ajutam societati din toate industriile sa raspunda rapid si eficient SCHIMBARII si sa ramana competitive intr-un mediu de afaceri dinamic in continua dezvoltare.
Solutii pe care companiile le pot lua in calcul pentru a-si declara angajamente de mediu credibile, pentru a respecta reglementarile tot mai numeroase impuse de legislatie si pentru a castiga increderea stakeholderilor pot fi:
– Evaluarea impactului actual al organizatiei asupra mediului, incluzand emisiile directe si indirecte, dar si alte aspecte, cum ar fi serviciile furnizate, precum si a asteptarilor stakeholderilor si ale autoritatilor de reglementare, urmate de stabilirea unor obiective legate de mediu. (Mai multe detalii la sectiunea Consultanta)
– Implicarea managementului sau guvernanta sustenabila, deoarece organizatia trebuie sa-si asume raspunderea pentru atingerea angajamentelor legate de mediu, precum si sa stimuleze progresul in aceasta directie prin integrarea acestor obiective in politicile de evaluare a performantei si de remunerare. (Mai multe detalii la sectiunea Interaction)
– Construirea strategiei este un pas vital, iar aceasta trebuie sa includa obiective pe termen lung, mediu si scurt (un an, trei, cinci ani) legate de reducerea emisiilor si modalitatile de atingere a acestora, inclusiv transformarile necesare in departamentele de creare de produse si servicii, operatiuni, resurse umane, IT, in lantul de aprovizionare s.a. (Mai multe detalii la sectiunea InterChange)
– Managementul riscului – Organizatiile trebuie sa aiba o viziune cuprinzatoare asupra riscurilor fizice, a celor de tranzitie si a celor legate de reputatie. (Mai multe detalii la sectiunea InterEvolution)
De subliniat este faptul ca in 2022 organizatiile inca nu profita maxim de potentialul revolutiei industriale si au elaborat o abordare strategica in acest sens. Doar 10% din Managementul organizatiilor care desfasoara activitati de productie pe teritoriul Romaniei afirma ca aplica o strategie cuprinzatoare, holistica privind Industria 4.0, iar aproape jumatate dintre ei au o abordare ad-hoc. Ultimele date statistice sugereaza si faptul ca organizatiile care aplica strategii dedicate acestei zone au rezultate semnificativ mai bune decat competitorii lor care nu o abordare strategica, deoarece acestea inoveaza si cresc mai rapid si reusesc sa atraga si sa pregateasca mai bine angajatii. Pregatirea angajatilor pentru Industria 4.0 ramane o provocare, iar schimbarile climatice urca in topul preocuparilor liderilor de business.
Adaptarea competentelor angajatilor pentru Cea de-a patra revolutie industriala ramane o provocare pentru organizatiile din toata lumea, deoarece liderii inca nu inteleg pe deplin care sunt abilitatile care trebuie dezvoltate pentru a avea succes in lumea de business in permanenta schimbare in care traim. In acest context, atunci cand pregatesc programe dedicate angajatilor, liderii investesc cu prioritate in training si dezvoltare (74%), in intelegerea competentelor necesare in viitor (59%) si in atragerea si retentia angajatilor (28%). (Raportat de statistica UE al mediului de afaceri pentru un esantion de 2000 de societati de impact pentru industrie).
Raportul arata ca tot mai multi lideri implicati considera acum ca responsabilitatea pentru dezvoltarea angajatilor este si a lor, nu doar a individului. De aceea, peste 80% din respondenti au creat sau sunt in curs de creare a unei culturi organizationale care faciliteaza invatarea pe tot parcursul vietii. Monitorizand indicatorii si obiectivele, organizatiile trebuie sa alinieze raportarea la noile standarde, sa integreze indicatori legati de sustenabilitate si de mediu in planul de audit intern si sa asigure o verificare a acestora cu ajutorul unor experti externi.
Alege EU Consulting si programele noastre de dezvoltare pentru adaptarea la Schimbare. Invata din experienta noastra sa privesti spre viitorul afacerii tale facand pasii potriviti, sa raspunzi schimbarii si sa ramai in top! Suntem pregatiti sa va oferim suportul intr-o maniera profesionala pentru a va upgrada afacerea! Invata din experienta noastra sa privesti spre viitorul afacerii tale facand pasii potriviti, sa raspunzi schimbarii si sa ramai in top!
Cea de-a patra revolutie industriala este caracterizata de fuziunea elementelor fizice si a tehnologiilor digitale – precum roboti, drone, vehicule autonome, imprimante 3D, inteligenta artificiala (AI), Internet of Things (IoT), cloud computing, nanotehnologie – care comunica, analizeaza informatii si pot actiona pe baza acestora, oferind mai multa flexibilitate organizatiilor, clientilor si societatii si permitandu-le sa-si reduca timpul de raspuns si sa ia decizii inteligente bazate pe analizarea datelor.
Astfel impactul diverselor tipuri de tehnologii, liderii de business se asteapta ca IoT, AI, solutiile cloud si big data/ analytics sa aiba cele mai mari efecte asupra organizatiilor, urmate de nanotehnologie, robotica si senzori.
EU Consulting furnizeaza la nivel national servicii de audit, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de efectuare a analizelor industrial, servicii de devoltare personala si profesionala a echipei, definer de brand si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul industrial, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe.
Sources:
– climate.nasa.gov
– Thomasnet.com