loader image

Scrisoare verde

„Natura este vie si ne vorbeste. Aceasta nu este o metafora.”

Ce reprezinta protectia mediului inconjurator?

Intr-o altfel de abordare am putea spune ca raspunsul poate fi acela care se refera la capacitatea fiecarei persoane de a lucra in asa fel incat mediul inconjurator sa fie pastrat intact pentru generatiile viitoare. Dar de ce este atat de important sa avem grija de mediu si cum putem minimaliza efectele negative pe care le aducem asupra ecosistemului pana in punctul cand vom fi pregatiti sa inlocuim actiunile noastre intr-un obiectiv comun si constient la nivel colectiv pentru a prospera? Protejarea mediului este acum si aici, este despre un stil de viata adaptat cerintelor naturii de a se regenera continuu, dar este si despre capacitatea omului de a minimaliza impactul creat prin actiunile proprii, de a respecta ciclul natural de raportare al naturii la om si nu o actiune facuta doar in momentul cand simtim presiunea impactului neadecvat creat in jurul nostru prin constientizarea directiei distructive spre care se indreapta mediul inconjurator.

Natura se poate intoarce impotriva noastra. In lipsa unei relatii de respect reciproc intre om si mediul inconjurator, natura se intoarce mereu impotriva noastra atunci cand realizam ca dezechilibrele create artificial prin actiune directa ne apartin. In timp ce sistemele naturale sunt amenintate mai mult ca niciodata, natura nu este atat de fragila pe cat putem sa credem uneori. Ea se metamorfozeaza si se adapteaza mereu conditiilor impuse.

Ce eforturi constante putem face pentru a reduce la minimum efectele activitatii noastre asupra mediului inconjurator?
Principalul efort este acela de a constientiza degenerarea fortata, artificiala, pe care omul o produce constient sau inconstient chiar si prin cea mai irelevanta alegere pe care o face. Incercand sa reducem efectele activitatilor de productie, de utilizare a produselor, a mijloacelor de transport care polueaza si prin procesul continuu de colectare a deseurilor, putem minimaliza urmele activitatii noastre si putem tine sub control poluarea cu actiuni care inclina balanta spre un mediu curat pentru generatiile viitoare.

Asa s-a nascut proiectul sustinut de EU Consulting respectiv Scrisoarea Verde – din dorinta de a transmite un mesaj care incepe sa fie din ce in ce mai raspandit, un mesaj constient si simplu, dar cu un impact puternic. Pentru ca pe masura ce nevoia si dorinta noastra de energie creste, modalitatile inovatoare si prietenoase vietii in care o accesam si o folosim cresc si ele.

Modalitatile prin care putem reduce poluarea incep sa fie din ce in ce mai numeroase odata cu cresterea continua a surselor regenerabile de energie. Fara eforturi prea mari si fara costuri suplimentare, putem sa reducem poluarea si sa participam la conservarea resurselor naturale care dau viata, sustin viata si care pot distruge viata – lucru ce ne poate face constienti de cat de important este totul in jurul nostru.

O modalitate la indemana oricui isi doreste este Reciclarea – o parte importanta a solutiei.
Reutilizand aluminiu, hartie, sticla, plastic si alte materiale, putem economisi costurile de productie si energie si de a reduce impactul negativ pe care extractia si prelucrarea materialelor il are asupra mediului.

Amprenta noastra este peste tot, iar cu cat reciclam mai mult, cu atat mentinem echilibrul natural al ecosistemului. Proiectul nostru, scopul si oamenii care stau in spatele conceptului au ca obiectiv informarea periodica a colaboratorilor de impactul activitatilor asupra mediului in linie directa cu legislatia in vigoare. Pornind de la un simplu obiect de plastic putem aborda modalitati de reciclare creativa pentru a reduce poluarea si efectele sale.

Una dintre campaniile masive raspandite in America pentru protectia mediului era aceea de a impacta populatia prin mesaje distribuite subit pe tot felul de obiecte de uz zilnic.

Miza acestei campanii non-profit era simpla distribuire de mesaje cu impact in locuri unde nu te-ai fi asteptat ca aceste mesaje sa existe. Sondajul dupa 3 luni de expunere a acestor mesaje asupra subiectilor implicati a relevat o crestere de peste 30 % a constientizarii gesturilor mici cu impact mare pe care oamenii le pot face pentru a minimaliza poluarea.

In concluzie, ca si aspect de imbunatatire putem economisi nu doar resurse pecuniare, dar putem economisi si redirectiona energia si timpul alocat actiunilor ineficiente din viata cotidiana.

Un gest mic facut poate avea un impact mare asupra mediului inconjurator.

Iti doresti sa faci parte din comunitatea celor care indraznesc sa continue scrisoarea verde si sa o transmita tuturor celor care o cunosc pentru simplul fapt ca a constientiza inseamna a fi responsabil si a trata cu respect generatiile viitoare si mediul in care acestea vor activa?

Vino cu idei…
…de reciclare!

Iar noi te vom rasplati cu un simbol care sa iti aduca aminte mereu de apartenenta la comunitatea scriitorilor de scrisori verzi, care pot fi si mari si mici.

Distribuie acest articol, lasa-ne un like si un comentariu cu parerea ta despre aceasta initiativa.

Impartaseste cu noi ideile tale despre cum poti preveni poluarea sau cum ai luat parte deja la anumite campanii de reciclare sau
actiuni anti-poluare, iar noi te rasplatim cu o cana/ un tricou/ o traista ECO!

Think Green!

Aplicabilitatea in Romania a normelor Uniunii Europene privind produsele din plastic de unica folosinta.

In data de 3 iulie 2021 a intrat in vigoare Directiva europeana 2019/ 904 privind limitarea impactului asupra mediului al unor produse de plastic precum farfuriile, tacamurile de unica folosinta, paiele, betisoarele de urechi care conform directive nu mai pot fi introduse pe piata. Legislatia natioala in cazul Romaniei privind Directiva UE 2019/ 904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului care a fost adoptata in urma cu 2 ani de Parlamentul European.

Documentul forului European prevede si faptul ca, in conformitate cu politica UE privind deseurile, statele membre trebuie sa ia masuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unica folosinta pentru care nu exista nicio alternativa (cani de baut, huse si capace, recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat).

Directiva impune o reducere cantitativa a consumului acestor produse pana in anul 2026. Astfel, pe listele cerintelor de colectare separata si de proiectare pentru sticlele de plastic, se stabileste o tinta de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic pana in 2029 (cu o tinta provizorie de 77%, pana in 2025). Aceste sticle ar trebui sa contina cel putin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor pana in 2025 (pentru sticlele PET, respectiv 30% pana in 2030 (pentru toate sticlele).

70 % dintre deseurile descoperite in apele si pe plajele europene sunt din plastic

Datele Comisiei Europene (CE) arata ca produsele de unica folosinta din plastic au un impact negativ major asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor. Directiva (UE) 2019/ 904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptata in urma cu doi ani si prevede zece categorii de produse: betigase de urechi, farfurii si tacamuri de unica folosinta, baloane si bete pentru acestea, ambalaje de mancare, pahare din plastic pentru bauturi, filtre de tigari, pungi de plastic, ambalaje din plastic, servetele umede si alte produse de igiena din plastic.

“Anumite produse din plastic de unica folosinta introduse pe piata trebuie sa poarte un marcaj vizibil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul in sine: articole sanitare, servetele umede, produse din tutun cu filtre, pahare de baut. Trebuie sa vedem cum sa reusim sa legam aceasta perioada in care totul este permis cu perioada in care majoritatea acestor produse vor fi interzise atat la producatori cat si punerea lor pe piata din stocurile pe care le au comerciantii sau producatorii. Ar putea exista si masuri intermediare. Lucram la un act normativ, o ordonanta, prin care macar la festivaluri sa interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt in Directiva. Cred ca ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel incat macar acolo unde imediat se poate implementa sa dam un semnal pozitiv” a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, la o conferinta organizata de Pria Events.
Oficial a semnalat ca “nu prea a primit semnale, nici sprijin” de la Ministerul Sanatatii, iar Ministerul Economiei nu stie sa calculeze impactul sau consecintele fabricarii acestor produse din plastic.

Va intereseaza serviciile noastre?

Consultanta este gratuita!