Conceptul de sustenabilitate reprezinta planul cadru al oricarei activitati de productie care trebuie sa se desfasoare fara a epuiza resursele disponibile si fara a distruge mediul.
Standardele de sustenabilitate reprezinta un element de baza in procesul decizional in spectrul financiar si de investitii care activeaza pe baza de capital la nivel global. Aceasta tendinta influenteaza formatul cadru, achizitiile, finantele si strategiile de marketing.
Publicarea rapoartelor nonfinanciare a devenit o necesitate marcanta in 2024. Aceasta este completata de evaluarea formala si informala din partea tertilor cu scopul de a redefini performanta din punct de vedere sustenabil. Cu alte cuvinte, in 2024 practicile de dezvoltare sustenabila sunt in centrul atentiei la nivel global. Asa cum demonstreaza accentul crescut pe Decarbonizare in cadrul proiectelor internationale active privind neutralizarea emisiilor de carbon pana in 2030.
Tendinte ESG si managementul sustenabilitatii in Europa
In Europa operatorii economici, dezvoltatorii si investitorii stabilesc obiective mai indraznete in intervale de timp mai scurte comparativ cu cele impuse de Comisia Europeana pentru atingerea neutralitatii climatice pana in 2050. Astfel raiting-urile ESG devin fundamente de baza pentru societati. Recunoscand importanta tendintei de Decarbonizare societatile se confrunta cu provocari complexe dincolo de normele clasice privind energia, materialele, deseurile sau sanatatea comunitatii.
Ascensiunea rapida a cerintelor de dezvoltare sustenabila si imbunatatire a managementului deseurilor va continua pe masura ce partile implicate solicita din ce in ce mai multe actiuni specifice care privesc problemele sociale si de mediu in timp ce companiile si factorii politici raspund ascensiunii cu cerinte mai stricte pe criteriul presiunii climatice.
Cand spunem actiuni specifice numim solicitarile primite de la operatorii industriali precum: Audit de Mediu, Audit de Conformare Legislativa, EcoScan, Consultanta privind Etichetarea Ecologica, Consultanta privind imbunatatirea eficientei indicatorilor de zgomot, energetici, ai calitatii apei, ai compusilor organici volatili; Consultanta privind implementarea planurilor de actinuni eficiente pentru reducerea utilizarii plasticului de unica folosinta, a materialului plastic care nu poate fi reciclat, Consultanta privind Sistemul de Garantie – Returnare (SGR) si multe altele.
EU Consulting sustine prin programele sale de informare SEE ME DO, respectiv, Scrisoare Verde, initiativa operatorilor economici care activeaza in domeniul industrial de a imbunatatii criteriile interne privind sustenabilitatea la nivel de societate, economia circulara si aplicarea strategiilor durabile.
2024 este un an care aduce criterii si reglementari in procesul de Decarbonizare.
Incepand cu obiectivele de neutralitate climatica impuse pana in 2050 la nivel mondial, dar punand accent si pe rolul semnificativ al studiilor ESG in afaceri, societatile si investitorii din aproape toate segmentele de piata isi concentreaza atentia spre aplicarea strategiilor de dezvoltare sustenabila si Decarbonizare.
Cu toate acestea se face simtita lipsa unor reglementari la nivel national care sa asigure o uniformitate a studiilor ESG cu aplicabilitate intre companii din domenii variate de activitate la nivel international, Cu alte cuvinte, necesitatea unor reglementari internationale si standarde de sustenabilitate este resimtita de catre operatorii care isi doresc sa indeplineasca obiectivele.
Toti furnizorii privati ai marilor corporatii trebuie sa implementeze metode robuste si fiabile de contabilizare a gazelor cu efect de sera care afeceaza diverse sectoare.
Convergenta preocuparilor de mediu si sociale castiga amploare fiind determinata de reglementarile iminente care impun responsabilitatea si diligenta aplicata pentru mediu si drepturile omului.
Interdictia globala a plasticului este considerata un factor urgent de care trebuie sa se tina cont cu impact major asupra mediului inconjurator. Un tratat privind ciclul de viata al plasticului este asteptat pana la finalul anului 2024.
Un alt criteriu important se refera la certificarile verzi nelimitandu-se doar la cifre. Criteriile ESG privind dezvoltarea durabila au modificat rolul certificarilor verzi care alaturi de alte metodologii internationale reprezinta un pilon cheie in domeniul imobiliar. Drept urmare rolul certificarilor cladirior verzi se modifica de la tinta finala la punct de plecare si instrument de management pentru implementarea strategiilor de sustenabilitate si Decarbonizare.
Inteligenta artificiala ca si instrument pentru sustenabilitate
Inteligenta artificiala (AI) este luata in calcul ca si instrument de sustenabilitate in diverse segmente de activitate. Anul 2024 marcheaza aplicarea solutiilor AI pentru neutralizarea amprentei de carbon. Solutiile de intelingenta artificiala pot fi benefice pentru monitorizarea si reducerea emisiilor de carbon analizand utilizarea energiei, modelele de transport si activitatile specifice lantului de aprovizionare pentru un operator care din domeniul industrial.
Alte instrumente pentru maximizarea eficientei energetice si minimalizarea amprentei de carbon se refera la managementul si imbunatatirile energetice (ventilatie, iluminat, incalzire, si alte sisteme), monitorizarea echipamentelor si a infrastructurii cladirii in timp real, automatizarea inteligenta, analiza modului de operare a algoritmilor AI, s.a.
Totusi impactul negativ al tehnologiei AI asupra emisiilor de carbon nu poate trece neobservat deoarece infrastructura AI implica un consum ridicat de energie si generarea de deseuri electronice.
Un ultim punct de interes este aspectul privind reglementarile menite sa creasca transparenta privind impactul climatic al societatilor astfel in februarie 2024 UE a stabilit prima jurisdictie din lume pentru raiting-urile ESG, o reglementare provizorie menita sa creasca increderea investitiilor in produsele sustenabile. Setul de reguli acorda prioritate transparentei si integritatii pentru a sporii fiabiliatea si corecta raportare a studiilor ESG minimizand in acelasi tip posibilele conflicte de interes.
Amintim factorii integrati in evaluarile ESG:
- mediu
- factori sociali
- drepturile omului
- factori guvernamentali.
Prin acesta se doreste facilitarea atingerii obiectivelor net -0 pana in 2050 in paralel cu incurajarea proiectelor verzi. Regulamentul va intra in vigoare la 18 luni de la semnarea sa.
Consultanta in materia criteriilor de sustenabilitate aplicata include: efectuarea studiilor si rapoartelor de audit la nivelul societatilor interesate pentru constructia eficienta si corecta a planurilor de activitati personalizate aplicate segmentelor implicate.
Pentru consultanta specializata in materie de mediu si sustenabilitate nu ezitati sa intrati in contact cu unul dintre inginerii nostri specializati.