loader image

Constientizarea actiunilor privind impactul schimbarilor climaterice. Rolul Romaniei pentru un mediu mai curat datorat generatiei viitoare

Astazi, 24 octombrie in cadrul intalnirii de la Luxembourg au avut loc dezbateri in cadrul Consiliului Mediu al Uniunii Europene, unde s-a discutat despre schimbarile climaterice si provocarile pe care aceste schimbari le aduc intr- o masura din ce in ce mai mare la adresa umanitatii. Numeroasele eforturi ale membrilor Consiliului de Mediu sunt vizibile prin activitatea intensa si progresele obtinute, astfel Uniunea Europeana si statele sale membre au demonstrat ca isi asuma raspunderea pentru actiunile sustinute pentru combaterea schimbarilor climatice si minimalizarea efectelor nocive asupra umanitatii.

Urmatoarea intalnire importanta este COP27 – Conferinta ONU privind schimbarile climatice din 2022, care va avea loc in Egipt, in luna noiembrie. Uniunea Europeana, prin eforturile sustinute depuse, isi propune sa inspire, sa motiveze si sa incurajeze celelalte state ale lumii sa-si asume angajamente ferme si ambitioase pentru protejarea climei si implicit a mediului inconjurator, urmand ca in luna decembrie 2022 sa se desfasoare in Canada – Conventia privind diversitatea biologica (COP 15, unde Uniunea Europeana isi propune sa conduca pe cale de exemplu acest subiect amplu si poate sa ofere un model strategic care sa fie urmat de partenerii internationali. Romania este implicata prin sustinerea unui cadru global pentru biodiversitate post-2020 foarte ambitios.

Tara noastra este bogata in biodiversitate. Suntem binecuvantati cu natura in stare pura in comparatie cu alte tari europene. Ne revine cu precadere responsabilitatea protejarii ei si asumarii tuturor masurilor pentru indeplinirea obiectivelor trasate. Romania sustine astfel obiectivele globale si in acelasi timp obiectivele europene de protejare a biodiversitatii.

Pentru atingerea indicatorilor asumati pentru 2030 este nevoie mai mult decat de ambitie si determinare, este nevoie de o abordare realista si echilibrata adaptata conditiilor locale, care sa tina cont de particularitatile fiecarui stat. Este necesara o tranzitie justa care urmeaza o planificare strategica de la general la particular. In tari ca Romania de exemplu, unde contextul social si economic este aparte cei vulnerabili trebuie protejati.

Este foarte necesar de asemenea: sa fie promovate actiuni prin care fiecare membru al societatii sa poata fi implicat si stimulat sa isi aduca contributia. In fata fenomenelor extreme – valuri de caldura, seceta, incendii de vegetatie, inundatii sau caderi de teren – un simplu apel la Urgenta este tardiv pentru a mai salva ceva, inclusiv vieti omenesti sau habitat. Depinde de fiecare dintre noi sa protejam mediul, clima si sa luam toate masurile necesare sa prevenim pericolele si sa minimalizam efectele nefaste.

Doar impreuna, de la mic la mare prin educatie timpurie si educatie prin exemplu; sprijinindu-ne reciproc, motivand si determinand pe cei din jur sa se alature intr-un proces firesc care tine de educatie si dorinta de a imbunatati conditiile de trai putem proteja, conserva planeta pentru generatiile viitoare.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *