Am fost intrebati frecvent de catre clienti de ce au societatile nevoie de implementarea unui Program de prevenire si reducere a deseurilor?
Imbunatatirea activitatii de gestionare a deseurilor este unul dintre obiectivele sustinute la nivel international cu precadere pentru societatile care activeaza in industrie cu scopul de a genera si imbunatatii continuu strategii adaptate pentru gestionarea corecta a deseurilor si reducerea acestora, indiferent de domeniul de activitate. Obiectivele expuse pentru gestionarea corecta a deseurilor constituie o obligatie sustinuta de legislatia aplicabila la nivel national care se aplica tuturor societatilor, institutiilor publice si ONG-urilor in conformitate cu OUG 92/2021.
O data cu intrarea in vigoare a OUG 92/2021 elaborarea unui Program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate precum si inregistrarea si monitorizarea rezultatelor, pentru societatile care detin autorizatii de mediu, devine o obligatie cu un termen precis de raportare catre autoritatile competente respectiv finalul lunii mai, al fiecarui an.
EU Consulting va ajuta sa identificati posibile zone vulnerabile de conformare legislativa prin intermediul ECO Scan, un raport cu aplicabilitate extinsa care va va ajuta sa creati, sa completati si sa imbunatatiti planul intern de gestionare si reducere a deseurilor. Citeste mai mult despre ECO Scan…
Care e obiectivul principal din care deriva importanta programului de prevenire si reducere a deseurilor?
Programul de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate este eficient daca cuprinde totalitatea masurilor de prevenire aplicate ce au fost implementate inainte ca o substanta/material/produs sa intre datorita proceselor aplicate in categoria deseurilor, cat si posibilele optiuni de reciclare actual aplicate si potential viitoare ale acestuia.
Masurile au scopul de a reduce cantitatea de deseuri prin repunerea in utilizare a produselor si prelungirea duratei de viata, minimizarea impactului negativ al deseurilor asupra mediului si implicit a sanatatii populatiei, dar si scaderea continutului de substante nocive din produsele la care se face referinta.
Care sunt potentialii beneficiari ai planului de prevenire si reducere a deseurilor?
In articolul 44, alineatul 1, OUG 92/2021 se precizeaza:
„1) Persoana juridica ce exercita o activitate de natura comerciala sau industriala, pentru care autoritatea competenta petnru protectia mediului a emis o autorizatie de mediu/ autorizatie integrata de mediu, avand in vedere rezultatele unui audit de deseuri, este obligata sa intocmeasca si sa implementeze un program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie sau, dupa caz,de la orice produs fabricat, inclusiv masuri care respecta un anumit design al produselor, si sa adopte masuri de reducere a periculozitatii deseurilor”.
In concluzie cele expuse mai sus se concretizeaza in asumarea responsabilitatii societatilor de a gestiona, reutiliza, valorifica si recicla deseurile generate prin procesele de productie dar nelimitandu-se la acestea.
Identificarea situatiei si ulterior analiza ei la nivelul societatii incepe cu un audit intern sub forma Raportului ECO Scan care va aduce o evaluare corecta, actualizata la zi a situatiei sociatatii. ECO Scan aplica cateva resurse de investigare clasice particularizand informatiile extrase prin raportarea la proces care functioneaza ca o analiza swot – identificam impreuna tot ceea ce este bine realizat, zonele vulnerabile si potentialul de imbunatatire, eliminand astfel riscurile la care societatea prezinta expunere.
Dupa ce am realizat figurativ fluxul gestiunii deseurilor – tipurile de deseuri generate si modalitatea de gestionare, vom trece la crearea obiectivelor strategice si enumerarea masurilor de conformare in ceea ce priveste sistemul de management integrat al deseurilor.
Putem exemplifica precizand cresterea gradului de constientizare si instruirea continua a personalului companiei, privind colectarea selectiva a deseurilor generate, astfel incat cantitatea de deseuri generata predata spre valorificare sa surclaseze cantitatea de deseuri predata spre eliminare.
Programul de gestiune si reducere deseurilor poate fi abordat intern de catre societate ca un manual de bune practici ale companiei in realizarea obiectivelor verzi, in ceea ce priveste deseurile, dar si ca un set de actiuni prezente si obiective viitoare care sa asigure trecerea la economia sustenabila atat de dorita si discutata in mediul de afaceri actual. Constientizarea si asumarea sunt doua etape foarte importante pe care ECO Scan isi asuma sa le parcurga impreuna cu dumneavoastra avand in vedere etapa in care se afla companiile, din punct de vedere al responsabilitatii de mediu.
De ce sa alegi EU Consulting?
Experienta, expertiza si particularitatile serviciilor din portofoliul nostru ofera siguranta si sustenabilitate companiilor nu doar cu solutii de mediu complete, dar si cu realizarea programului de prevenire si reducere a deseurilor, aplicand urmatoarele etape:
- Identificarea tipurilor de deseuri generate
- Identificarea solutiilor de depozitare si sortare
- Identificarea solutiilor de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate
- Identificarea optiunilor de valorificare a deseurilor
Programeaza astazi discutia ta despre ECO Scan sau completeaza Chestionarul nostru ECO Scan si hai sa vedem cum arata obiectivele de mediu aplicate la nivelul societatii pe termen scurt, mediu si lung.