La inceput de an realizam bilantul actiunilor in care EU Consulting s-a implicat activ in 2022. Dar nu este momentul sa enumeram aici reusitele noastre, ci este momentul sa ne uitam prin lentilele lupei catre noul an si subiectele esentiale pentru societatile care doresc sa isi lase o amprenta pozitiva asupra mediului inconjurator, dar si sa contribuie activ la rezultatele comunitatilor in care activeaza. Astfel va propunem un articol practic dedicat la inceput de an Companiilor care sustin actiunile prietenoase cu mediul inconjurator, Biodiversitatea si doresc sa isi atinga si in acest an obiectivele de sustenabilitate in acord cu standardele nationale si internationale la nivelul segmentelor in care activeaza.
Stiati ca pastrand si contribuind la conservarea varietatatii speciilor in viata pe pamant este strans legata de lupta cu diminuarea incalzirii globale? Altfel spus, Biodiversitate face, de asemenea, parte din reglementarile viitoare pentru o viata pe glob asa cum o stim.
Biodiversitatea este fundamentul pentru o dezvoltare durabila. Se poate spune chiar ca viitorul nostru depinde de acest fundament. Ecosistemele bine echilibrate unde speciile si organismele lucreaza impreuna mentin echilibrul delicat al naturii si ofera aer curat, apa curata si acces la alimentele elementare pentru o viata buna.
Dar daca ne raportam la secolul trecut, nu am depus eforturi pentru pastrarea acestui echilibru fragil.
Potrivit WWF, populatiile globale de mamifere, pesti, pasarile, reptilele si amfibienii ca specie au scazut cu 69% de atunci raportat la 1970. Si mai mult de o treime din suprafata terestra a lumii si aproape 75% din resursele de apa dulce sunt acum exploatate la productia de culturi sau animale pentru alimentatia umana.
Despre schimbarile climatice
Pierderea biodiversitatii este legata de schimbarile climatice, iar aceste doua provocari trebuie tratate cu multa responsabilitate. In Raportul global WWF din 2022 se subliniaza ca daca nu reusim sa limitam incalzirea globala la o crestere de mai putin de doua grade Celsius, de preferinta chiar 1,5 grade schimbarile climatice vor deveni probabil principala cauza a degradarii ecosistemelor in urmatoarele decenii, inclusiv totul, de la gene la specii pana la ecosisteme intregi.
Un exemplu este ca atunci cand o zona cu vegetatie de padure este transformata in teren agricol, concentratia de CO₂ in atmosfera creste. Motivul este ca copacii sunt parte a captarii naturale a carbonului Pamantului ca si sistem si cand sunt taiate gazele cu efect de sera trebuie absorbate de alte „puioare de carbon”, precum oceanele. Acest factor poate avea un impact pentru acidificarea oceanelor si ameninta viata marina, si cum fiecare link este important in cercul de viata, consecintele afecteaza intregul lant trofic.
Despre mediu si business
Vestea buna este ca natura este foarte rezistenta si adaptabila cu o capacitate foarte mare de autovindecare si adaptare. Daca ne schimbam comportamentul si actionam cu responsabilitate in activitatile pe care le intreprindem putem contribui la diminuarea presiunii, ecosistemele se pot recupera. In decembrie 2022, Natiunile Unite au organizat o conferinta, COP15, dedicate tematicii biodiversitatii. Aceasta a inclus sesiuni de dezbatere despre cum pot contribui societatile care activeaza in segmentul de business la integrarea conservarii si sustinerii biodiversitatii ca si segment tinta in luarea deciziilor lor. Abordari inovatoare si public-privat. Parteneriatele sunt importante si colaborarea trebuie sustinuta si de impartasirea acelorasi valori pe termen scurt, mediu si lung.
Astfel companiile de orice dimensiune pot juca un rol important in prevenirea degradarii ecosistemelor si epuizarea resurselor. Producerea si prelucrarea materiilor prime, constructii de fabrici si depozite, utilizarea ambalajelor si modalitatile de logistica toate produc daune de durata in natura si afecteaza ecosistemul si influenteaza biodiversitatea pe termen lung.
Pe de alta parte, si biodiversitatea afecteaza afacerile. Companiile se bazeaza pe resurse precum fibrele naturale si materiale de constructie precum si servicii adecvate de apa si deseuri.
Forumul Economic Mondial a afirmat ca dezastrele naturale si alte riscurii de mediu cauzate de distrugerea ecosistemelor reprezinta cu precadere singura si cea mai mare amenintare pentru economia noastra globala. Pentru lanturi de aprovizionare stabile, pe termen lung, care sa sustina cresterea economica, companiile trebuie sa ia masurile potrivite si sa trateze cu responsabilitate majora alegerile in legatura cu mediul si impactul pe care actiunile fiecarui angajat il poate avea.
Biodiversitatea sustinuta de EU Consulting
Un sondaj in randul SHEQ al grupului de Manageri (Securitate, Sanatate, Mediu si Calitate) in decembrie 2022, a aratat ca exista un sprijin clar pentru sustinerea obiectivelor si a planului de actiuni 2023-2025 luand in considerare aspectele legate de biodiversitate si confirma faptul ca biodiversitatea este o tendinta pentru tratarea subiectelor tinta atat interne cat si externe.
Planificarea anuala, respectiv un plan binedefinit de actiuni si proiecte de informare (Scrisoare verde 2021; SEE ME DO 2022-2023) care include respectul acordat plantelor si zonelor verzi din jurul birourilor, adica plantarea arborilor si florilor, instalarea casutelor de pasari si animalute, respectul pentru albine si insecte sau similare.
10 actiuni de biodiversitate potrivite pentru zona de afaceri
- Adopta un sistem de management al energiei durabile
- Alegeti optiuni de ambalare ecologice
- Obtineti materii prime de la furnizori locali si ecologici
- Reduceti si eliminati generarea de deseuri
- Evalueaza amprenta de carbon a fiecaruia dintre produsele tale
- Incurajati angajatii sa aleaga alternative mai ecologice
- Alegeti optiuni durabile pentru depozitare
- Gestioneaza-ti amprenta de apa
- Educati clientii despre alternativele mai ecologice
- Daca gazduiesti evenimente, gazduieste unele sustenabile
Ti-a placut acest articol? Aboneazate-te sa fii la curent cu toate noutatile si initiativele EU Consulting!