loader image

Ambasador de mediu in scoala mea!

O initiativa verde a Colegiului National Unirea in parteneriat cu EU Consulting

Natura a impresionat dintotdeauna fiinta umana. Personalitati marcante, pictori, muzicieni, scriitori, dar si oameni de stiinta, i-au redat maretia prin sunete, imagini sau descrieri remarcabile. Albert Einstein spunea: „Priveste adanc natura. Si apoi vei intelege totul mai bine”. Marele pictor impresionist Claude Monet avea „dorinta sa traiasca asa, linistit, intr-un colt de natura”, in timp ce Mary Davis era de parere ca: „O plimbare in natura iti conduce sufletul inapoi acasa”.

„Pamantul are muzica sa pentru cei care il asculta”, afirma Shakespeare, iar Rachel Carson considera ca: „Cei care isi petrec timpul in frumusetea si misterul naturii nu se simt niciodata singuri sau obositi de viata”.

Deși inca din trecut omul a avut aceasta sensibilitate fata de natura, doar recent si-a pus problema ocrotirii acesteia prin masuri de protectie speciale la impactul negativ al activitatilor antropice.

Ceea ce este important este ca aceasta constientizare sa se transforme in actiuni concrete care sa protejeze insasi existenta planetei.

Mediul inconjurator este casa tuturor oamenilor, animalelor si plantelor de pe planeta. Din pacate, acesta este pus in pericol de dezvoltarea mult prea accelerata a umanitatii. Daca ne dorim o viata sanatoasa si o casa primitoare pentru viitoarele generatii, este foarte important sa gasim solutii cat mai eficiente pentru protectia mediului.

De la idee, la fapta exista o traiectorie de proiectare, adaptare la context, aplicare, observarea rezultatelor actiunilor propuse si apoi o continua conduita de imbunatatire!

Astfel exista dascali cu vocatie care au constientizat prioritatea pe care educatia de mediu o presupune pentru generatiile in formare inca de la primele cicluri de invatamant si au decis sa aduca o schimbare prin propriul exemplu de implicare activa!

Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume! (Mahatma Gandhi)

Dedicam acest articol clasei a VII a din cadrul Colegiului National Unirea  coordonati de dna. Profesor Ramona Dobroiu, care la finalul anului trecut in cadrul Scolii Altfel au confirmat prin prezenta si implicare ca doresc sa fie „Ambasadori de mediu in scoala lor”.

Aceasta initiativa necesita comunicare si coordonare cu si din partea profesorilor coordonatori dar mai cu seama arata o responsabilitate pentru mediu si protejarea acestuia pe care un elev de clasa a VII a doreste sa o dezvolte. O initiativa de voluntariat pentru binele si in folosul comunitatii, al scolii dar si posibilitatea de dezvoltare personala si orientarea catre domeniul vast al ingineriei de mediu!

Primul pas facut care a generat o lista cu obiective operationale care se doresc a fi implementate la nivelul scolii a fost o activitate practica sub forma unui atelier de mediu realizat in parteneriat cu EU Consulting.

Tematici ca SGR , colectare selectiva a deseurilor, tehnici de reciclare si refolosire a materialelor, energie verde aduc plus valoare daca sunt atent urmarite si implementate in scoala

In cadrul atelierului tematic elevii clasei a VII a au intrat in contact direct cu terminologia specifica de mediu, s-au explicat concepte uzuale si acronime specifice. Apoi trecand de la general la particular au avut ocazia sa descopere prin intermediul exemplelor concrete aplicabilitatea legislatiei de mediu si eficacitatea reciclarii plasticului versus efectele nereciclarii sau reciclarii ineficiente a PET-urilor pentru mediul inconjurator, biodiversitate, impactul vizual, olfactiv, social si economic al gestionarii ineficiente pentru resursele de plastic pe care noi toti le utilizam zi de zi si tot zi de zi le transformam in deseuri.

In a doua parte a atelierului au avut ocazia sa extraga din materialul studiat tematica la alegere, sa expuna sub forma unei prezentari pregatite in echipa efectele constatate si solutiile care pot fi propuse pentru gestionarea unei situatii critice.

Odata asimilat acest proces de invatare prin descoperire si explorare, argumentare si intelegere a contextului apoi adaptarea continuturilor la situatia concreta (Scoala mea. Casa mea. Comunitatea mea.) elevii isi vor folosi imaginatia, spiritul critic, dorinta de a contribui la schimbare si implementarea unei solutii va fi posibila cu ajutorul lor.

Elevii clasei a VII a s-au descurcat foarte bine la prezentarea plachetelor realizate in echipa dovada ca sunt pregatiti sa isi sustina ideile si dornici de a le pune in practica si de apreciere si implicare la nivelul scolii.

In mod sigur Ambasadorii de mediu din scoala pun bazele inca de pe acum pregatirii pentru profesii pe care este posibil sa le imbratiseze in viitor (auditor de mediu; inginer de mediu, ecolog, laborant, expert intr-un segment stiintific etc).

Multumirea noastra este sa-i vedem pe acesti elevi pasind cu incredere spre cunoastere cu implicare si interes pentru a schimba in bine lumea din jurul lor. Educatia pentru mediu este prioritara si ea trebuie sa inceapa acasa si in scoala deopotriva. Sustinerea parintilor, implicarea cadrelor didactice, promovarea de catre autoritatile publice a unor valori comune trebuie sa ia amploare. Astfel impreuna punem bazele unui mediu mai curat de care impreuna avem grija pentru generatiile viitoare!

Acest articol are menirea sa inspire si sa aplaude educatia pentru mediu

Ca promotor, EU Consulting isi doreste sa auda in viitor de cat mai multe initiative de acest tip in scoala. Ca si proiect suntem pomotori si sustinatori a educatiei pentru mediu de la inceputuri timpurii, precum programele „Gradinita Verde” pana la oferirea unui mediu de practica actual pentru studentii din universitati.

Incheiem cu un motto celebru: „Atunci cand nu stii unde mergi, toate drumurile duc acolo!” (Lewis Carroll)

Parteneriatele cu unitatile de invatamant, activitatile de cunoastere, atelierele interactive atesta ca elevii si studentii romani stiu unde doresc sa ajunga si se situeaza pas cu pas tot mai aproape de obiectivele Europene si Globale care militeaza pentru un mediu curat si un viitor sustenabil!

Articol scris in colaborare cu Cristina Neamtu si Andreea Radu marca EU Consulting.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *