loader image

Programul de prevenire si reducere a cantitatii de deseuri

31 Mai – data limita pentru depunerea programului de prevenire și reducere a deseurilor

Ce trebuie sa contina planul de prevenire a deseurilor si cat de importanta este evidentierea monitorizarii corecte a progresului inregistrat pentru indicatorii mentionati?

Inca de la inceputul anului curent schimbarile survenite prin adoptarea legii nr. 17/2023, care aproba OUG nr. 92/2021 privind regimul deseurilor, face referinta la cateva aspecte importante care extind clarificarea anumitor termeni specifici inclusi in legislatia existenta. Accentul este pus cu precadere pe partea de reducere a cantitatilor de deseuri, iar raportarea anuala privind deseurile generate ar trebui sa se intocmeasca exclusiv online.

In conditiile in care avem ca referinta rezultatele anului trecut si obiectivele propuse pentru anul curent este important sa evidentiem progresul realizat asupra cantitatilor de deseuri urmarind o structura simpla dar centrata pe punctele importante precum:

  1. Prezentarea profilului companiei
  2. Aplicabilitatea legislatiei OUG 92/26.08.2021
  3. Fluxul gestiunii deseurilor (tipuri de deseuri generate si modalitati de gestionare)
  4. Stabilirea obiectivelor
  5. Gradul de indeplinire a obiectivelor in concordanta cu rezultatele monitorizate anul precedent
  6. Masuri privind implementarea programului de prevenire si reducere a deseurilor generate pe amplasament

Daca am punctat o posibila structura simpla pentru Programul intern de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate vom insista la punctul 2 unde definim cadrul legislativ asupra urmatoarelor aspecte punctate de legiuitor in baza carora construim acest plan de actiune pe care il vom depune spre analiza autoritatilor, dar il vom publica si pe site si il vom implementa pas cu pas la nivelul amplasamentului informand corect membrii societatii de importanta indeplinirii obiectivelor propuse, dar si responsabilitatea si impactul fiecarui membru in atingerea obiectivelor pe termen lung, mediu si scurt.

Legiuitorul invedereaza aplicarea OUG 92/26.08.2021 pentru fiecare generator de deseuri.

Prezentul program de prevenire si reducere a deseurilor generate este intocmit in baza O.U.G. 92/ 26.08.2021 privind regimul deseurilor :

Articolul 44, alineat 1 : „1) Persoana juridica ce exercita o activitate de natura comerciala sau industriala , pentru care autoritatea competenta pentru protectia mediului a emis o autorizatie de mediu/ autorizatie integrata de mediu, avand in vedere rezultatele unui audit de deseuri, este obligata sa intocmeasca si sa implementeze un program de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie sau, dupa caz, de la orice produs fabricat, inclusiv masuri care respecta un anumit design al produselor, si sa adopte masuri de reducere a periculozitatii deseurilor.”

Obligatiile privind responsabilitatea pentru gestionarea deseurilor, tratarea (reutilizare, valorificare si reciclare) si eliminarea deseurilor, si respectarea ierarhiei privind politicile de prevenire a generarii si gestionarii deseurilor:

  • prevenirea generarii de deseuri;
  • pregatirea pentru reutilizare;
  • reciclare;
  • alte operatiuni de valorificare, inclusiv valorificarea energetica;

Conform definitiei prevenirea se refera la toate masurile ce trebuie sa fie luate inainte ca o substanta/ material/ produs sa devina deseu, in vederea reducerii:

  • cantitatii de deseuri, inclusiv prin reutilizarea produselor sau prelungirea duratei de viata a acestora;
  • impactului negativ al deseurilor generate asupra mediului si sanatatii populatiei sau continutului de substante nocive ale materialelor si produselor.

Aceste considerente fiind subliniate in functie de particularitatile codului de activitate, de documentatia reglementata de catre autoritati precum si de rezultatele prezentate in raportul unui recent audit de deseuri vom redacta punctual planul si obiectivele strategice la nivelul organizatiei avand responsabilitatea ca dupa depunere si publicarea pe site-ul societatii sa implicam activ persoanele din fiecare departament pentru a putea aplica masurile trasate si implicit analiza si monitoriza progresul in sedinte periodice cu tematica specifica protectiei mediului.

Daca aveti nevoie de suport pentru organizarea eficienta a informatiilor pentru redactarea planului de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri; daca aveti nevoie de un audit de deseuri pe amplasament sau de o expertiza tip „trafic light” asa cum apare in raportul ECO Scan – sau poate ati realizat planul si aveti nevoie de consultanta si de o analiza succinta inaintea depunerii – Suntem aici pentru dumneavoastra! Pentru toate detaliile necesare si pentru suportul necesar contati pe expertiza noastra profesionista!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *