loader image

Specialistul de mediu si eficienta raportarilor specifice. Prima conditie pentru Sustenabilitatea aplicata in cadrul societatii

Cand vorbim despre sustenabilitate nu ne oprim la definitia clasica cunoscuta in masa din perspectiva careia: Sustenabilitatea rezida in capacitatea de a exista constant, implicit capacitatea de gestionare a propriilor resurse fara a le epuiza complet.

Activitatea unei companii devine sustenabila pe masura ce managementul resurselor care devin produse finite implica si reorganizarea, monitorizarea si transformarea materiilor tip deseu rezultand in resurse utile in alte domenii generatoare de energie sau utile in diverse domenii minimalizand impactul asupra mediului inconjurator si a transformarii resurselor vitale (apa, aer, sol).

Cu alte cuvinte Sustenabilitatea este direct influentata de calitatea organizarii interne si inclusiv de calitatea monitorizarii si raportarilor specifice activitatii fiecare societati in parte. Activitatea unei societati poate avea un impact negativ asupra mediului inconjurator si/ sau sanatatii populatiei din comunitatea in care activeaza, motiv pentru care legislatia de mediu impune o serie de raportari anuale catre autoritatile de mediu cu referire la buna organizare interna a fiecarei companii indiferent de domeniul de activitate la care se raporteaza.

EU Consulting subliniaza importanta constientizarii obligatiilor de mediu, dar si scopul in care au fost stabilite aceste obligatii si isi doreste sa ofere suport societatilor nu doar pentru prevenirea sanctiunilor care pot fi aplicate de catre organele de control in cazul lipsei conformarii legislative, dar mai cu seama pentru aplicarea pas cu pas a sustenabilitatii in gestionarea si managementul proceselor generatoare de deseuri care vor duce garantat la economisirea resurselor si la un mediu mai curat.

Daca ne raportam strict la protectia mediului, societatile isi asuma implicit obligatia de a desemna intern sau prin externalizare un responsabil specialist pentru aplicarea managementului corespunzator a deseurilor, care va urmari si gestiona toate raportarile periodice catre Agentia Nationala de Protectie a Mediului. In acest fel, autoritatile pot tine evidenta activitatilor cu impact potential negativ asupra mediului si sanatatii populatiei derulate de catre agentii economici.

Pentru eficienta raportarilor termenele limita de depunere a rapoartelor trebuie respectate in consecinta omiterea sau intarzierea depunerii atrage dupa sine sanctiuni in conformitate cu legea din partea Garzii Nationale de Mediu.

Pentru a ajuta agentii economici redam in acest articol calendarul principalelor raportari specifice catre APM care trebuie urmarit de catre responsabilul de mediu al fiecarei societati active.

Luna Ianuarie 2023

Aveti obligatia monitorizarii anuale a emisiilor si imisiilor sau a celorlalti factori de mediu?

In acest caz buletinele de analize trebuie transmise catre Autoritati pana la finalul lunii.

Luna februarie 2023

Termenul de 25.02 este relevant pentru agentii economici care pun pentru prima data pe piata din Romania ambalaje si implicit trebuie sa depuna raportul anual pentru ambalaje;

Raportul trebuie sa contina atat ambalajele puse pe piata, cat si ambalajele reciclate. Acest raport nu este necesar in cazul societatilor care detin un contract activ cu un OIREP (Organizatie care Implementeaza Obligatiile privind Raspunderea Extinsa a Producatorului).

28.02 este termenul limita pentru companiile care pun pentru prima data pe piata din Romania baterii. Acestea trebuie sa efectueze actualizarea numarului de inregistrare in registrul bateriilor.

Aceasta raportate specifica trebuie anual actualizata iar actualizarea se realizeaza in baza unei cereri si a unei declaratii privind cantitatile de baterii ale anului anterior.

Luna martie 2023

15.03 este termenul limita pana la care trebuie realizata raportarea deseurilor in Sistemul Integrat de Mediu pentru anul 2022. Conform OUG 92/2021, fiecare societate, indiferent de obiectul de activitate, are obligatia de a transmite catre Agentia pentru Protectia Mediului raportul privind deseurile generate si valorificate sau eliminate pentru anul precedent.

Cuantumul amenzilor stabilite de legiuitor pentru situatia in care acest termen nu este respectat este cuprins intre 40 000 de lei si 60 000 de lei.

15.03 este de asemenea termen limita pentru depunerea raportarii anvelopelor puse pe piata din Romania. Acest raport se transmite Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, precum si Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.

Datele cuprinse in raport care trebuie mentionate sunt urmatoarele: cantitatea de anvelope introdusa pe piata in anul anterior si cantitatea de anvelope uzate colectata, predata pentru reutilizare sau refolosire ca atare, resapare, reciclare si/sau valorificare termoenergetica din anul precedent.

Data de 20.03 este termenul limita pentru societatile care pun pentru prima data pe piata din Romania echipamente electrice si electronice si trebuie sa efectueze actualizarea numarului de inregistrare in registrul importatorilor de echipamente electrice si electronice. Aceasta actualizare va fi efectuata in baza unei solicitari si a unei declaratii care cuprinde estimarile cantitatilor ce urmeaza a fi puse pe piata in anul pentru care se reinnoieste inregistrarea. Toate aceste informatii vor fi transmise catre APM impreuna cu dovada platii taxei de 100 de lei.

Luna aprilie 2023

Pana la data de 30.04, toate societatile detinatoare de uleiuri uzate au obligatia de a depune raportul anual privind cantitatile de uleiuri gestionate in cursul anului anterior. Nerespectarea acestei norme de drept activata de legiuitor poate atrage aplicarea amenzilor cuprinse intre 5 000 de lei si 10 000 de lei pentru persoanele juridice.

Luna mai 2023

Data de 31 mai este termenul limita pentru societatile care detin autorizatie de mediu si au obligatia intocmirii programelor de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate.

Se va transmite catre Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului dovada monitorizarii progresului in indeplinirea obiectivelor pentru prevenirea si reducerea cantitatii deseurilor, iar acolo unde este cazul se vor puncta noile masuri ce urmeaza a fi implementate pentru atingerea obiectivelor la nivelul societatii.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea obligatiei descrise este intre 40 000 de lei si 60 000 de lei.

In functie de codul de activitate desfasurata precum si conditiile descrise in autorizatia de mediu si alte documente specifice pe care fiecare societate le detine exceptand obligatiile anterior mentionate, agentii economici trebuie sa transmita catre autoritati si alte raportari si declaratii specifice care se regasesc in legislatia de mediu aplicata.

Aveti nevoie de ajutor si suport specializat?

Nu ezitati sa intrati in contact cu noi si unul dintre colegii nostri specializati pe aplicarea legislatiei de mediu va va oferi suport in identificarea si solutionarea sustenabila a provocarilor in materie cu care va confruntati.

V-a placut acest articol? Nu ezitati sa va abonati pentru a primi toate noutatile publicate de catre echipa noastra!

Contacteaza-ne pe support@euconsulting.ro | office@euconsulting.ro | +40 790 600 922

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *