„Arta de a ghida pasii unui copil spre cunoastere implica pornirea intr-o calatorie de mana cu tine insuti in care sa accepti fiecare elev ca si personalitate distincta, sa-i intuiesti potentialul si sa-i modelezi evolutia astfel incat la finalul fiecarui ciclu de invatare sa se atinga obiectivele propuse si sa priveasca cu incredere spre viitor!” – ne spune cu blandete doamna invatatoare Maria Simodi Erneanu, profesor formator metodist cu o experienta de peste 35 de ani la catedra; coordonator al multor proiecte de succes in cadrul carora procesul de invatare si-a atins excelenta in cadrul Colegiului National „Andrei Muresanu” Brasov.
Daca privim noile generatii in formare vom observa structuri si personalitati complexe in contextul educational actual care aspira la metode moderne de invatare atat pentru asimilarea deprinderilor de baza cat si pentru exersarea abilitatilor de comunicare, prezentare, exprimare prin joc si arta!
Copiii generatiei actuale se remarca de la ciclul primar prin dorinta de a invata prin metode interactive care i provoaca sa testeze si sa exerseze jocul de rol. Elementul ludic apare in forma flexibila iar contextul se schimba frecvent pentru a mentine atentia captata pe parcursul activitatilor!
In aceasta perioada doamna invatatoare proiecteaza fluxul de activitati dedicate protectiei mediului de la general la particular pe termen lung, mediu si scurt pentru a putea masura si evalua progresul pentru clasa pregatitoare pe tot parcursul ciclului primar de invatare.
A ales pentru studiu activitati tematice unde va lucra individual cu fiecare elev dar si pe grupe pentru a ajuta fiecare elev participant sa asimileze mesajul si resursele necesare pentru indeplinirea obiectivelor propuse pas cu pas.
„Cand nu stim incotro mergem, toate drumurile duc acolo!” (Lewis Carol)
EU Consulting sustine programele si parteneriatele cu perspective noi privind initiative educative tip Scrisoare Verde si SEE ME DO pentru elevii scolii.
Aceste programe de informare sunt menite sa inspire, sa informeze unitatea de invatamant in relatia cu noile tendinte in promovarea activitatilor cu tematica de protectia mediului.
Educatia ne arata drumul!
Cu multa maiestrie doamna Maria provoaca la experientele de cunoastere prin joc alegand teme si resurse indragite, pe intelesul celor mari si celor mici.
A ales sa scrie despre Sustenabilitate si protectia mediului pentru ca, spune doamna „Lumea care ne inconjoara este parte din ceea ce suntem. Este oglinda in care ne privim prezentul si fereastra prin care intuim viitorul”. O lume fara dragoste de natura si biodiversitate naturala, o lume in care nu observam atent evolutia plantelor; o lume in care nu suntem interesati de calitatea apei si a aerului este o lume in care nu ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce suntem, ceea ce consumam si impactul actiunilor noastre!
Pentru a creiona viitorul trebuie sa ne asumam prezentul si sa urmarim sa Reciclam „cand ne” jucam! Si sa spunem „Stop risipa!”
Iata primele doua mesaje pe care doamna Maria doreste sa le imprime in constinta si comportamentul micilor oameni mari din clasa pregatitoare pe care a preluat-o la inceputul anului scolar.
Acest articol, scris in colaborare cu Doamna invatatoare Maria Erneanu, se adreseaza atat copiilor prescolari, cat si copiilor de peste 7 ani si adultilor alaturi de care copiii descopera lumea.
Metoda aleasa este invatarea prin activitati de cunoastere in care predomina elementul ludic adaptat varstei
Volumele de referinta atent alese ofera informatii succinte si fascinante cu rolul de a-i implica si inspira pe micutii exploratori. Prezinta solutii concrete pe care copiii le pot integra in stilul lor de viata, dar si activitati care le solicita si dezvolta creativitatea preluand in acest caz un rol de moderatori si promotori ai valorilor transmise.
Textele din materialele selectate sunt organizate in paragrafe cu forta persuasiva, usor de inteles, iar fotografiile si ilustratiile viu colorate vin in completarea imaginii de ansamblu pentru a inspira si incuraja actiunile pro mediu pe termen lung, mediu si scurt!
Sub forma unui dialog intuitiv, prin joc si conectare cu mediul inconjurator vom analiza cine suntem si ce putem face pentru a trai in armonie si a proteja tot ceea ce avem!
Ideile care stimuleaza creativitatea si cultiva respectul pentru resursele noastre trebuie inoculate copiilor inca de la varste fragede
„Reciclam si ne jucam!” Una dintre cartile de abilitati practice din care Doamna Maria va promova activitatile de grup in Saptamana verde, contureaza in fata celor mici o multitudine de idei creative pentru reciclare si ii angajeaza in activitati prietenoase cu mediul inconjurator alaturi de parinti si prieteni.
Jocul incepe in sala de clasa iar proiectele tematice se vor continua acasa devenind in timp principii de reciclare si valorificare a resurselor! Toate proiectele presupun crearea unor obiecte noi din lucrurile aparent nefolositoare, pe care de altfel, le-am fi aruncat la cosul de gunoi.
Sectiunea prezentata in materialul ales „Din gunoi“ cuprinde lista de vechituri ce pot fi salvate din cos si readuse pe lista resurselor care ne ajuta sa economisim, sa fim creativi dar si sa pretuim corect lucrurile inainte de a renunta la ele in favoarea altor lucruri noi si sa fim responsabili atunci cand vine vorba despre cata varietate de deseuri producem zilnic. Cu ajutorul resurselor propuse se pot realiza o serie de lucruri utile si interesante:
- hotelul albinutelor
- ghivece pentru plante
- hrana pentru plante
- semne de carte
- suporturi ingenioase de creioane
- teatrul umbrelor
- labirintul de margele
- palatul de carton, si multe altele.
Stop risipa!
Este o carte foate bine scrisa care creaza prin ea insasi un exemplu de responsabilitate, fiind tiparita cu cerneala vegetala pe hartie din surse responsabile. Autoarea Jess French isi asuma misiunea curajoasa de a expune fara menajamente multe dintre realitatile dure cu care ne confruntam in ziua de astazi.
Autoarea subliniaza realitati si date alarmante despre poluare, defrisari, risipa resurselor naturale sau gestionarea necorespunzatoare a deseurilor. In acelasi timp, cartea prezinta copiilor solutii simple cu ajutorul carora se pot implica si pot face din planeta noastra un loc mai curat, mai sigur si mai sanatos pentru toate speciile de plante si de animale incurajand si protejand biodiversitatea naturala.
Jess French este de profesie medic veterinar si un activist convins pentru protejarea mediului, dedicandu-si timpul si energia salvarii planetei, dar si formării noilor generatii in spirit ecologic responsabil si sustenabil.

Rolul invatarii prin exemplu releva practici repetitive care creaza contextul noilor tendinte comportamentale cu grija fata de mediu pentru elevi, practici fara de care educatia pentru mediu nu poate fi pusa in practica de la mic la mare de la general la particular de la simplu la complex.
In contextul actual trebuie sa reinvatam sa pretuim resursele naturale si sa gandim reciclarea in contextul reducerii poluarii si a echilibrarii naturale pe cat de mult este posibil.
Saptamana verde este contextul in care avem ocazia sa punem in valoare in scoala educatia pentru mediu și de ce nu sa indreptam pasii micutilor exploratori spre profesii precum: ingineria de mediu, ecologi, ingineri auditori, laboranti si alte profesii care prin natura lor contribuie la protectia mediului in lumea in care traim.
Articol realizat cu implicarea activa a doamnei invatatoare Maria Simodi Erneanu, profesor formator metodist, in cadrul Colegiului National „Andrei Muresanu” Brasov, marca EU Consulting.