Astazi vorbim cu noul nostru coleg Stefan, proaspat absolvent al Universitatii Transilvania din Brasov, Facultatea de Design de Produs si Mediu si impartasim publicului larg viziunea lui asupra profesiei pe care a imbratisat-o: ingineria de mediu.
Acest articol este dedicat studentilor care au optat pentru acest profil si cu precadere tuturor ce vor sa afle mai multe despre aceasta profesie onorabila.
Astazi este despre Stefan Barcan, care sta fata in fata cu ingineria de mediu, profesia pentru care s-a pregatit.
Iata viziunea sa…
Ce a insemnat protectia mediului pentru mine, ce am vrut sa fac, ce am facut si ce voi face?
Nascut in urban dar totusi crescut in rural, trezit fiind in fiecare dimineata de sunetul naturii, mediul inconjurator a insemnat, cred, cea mai importanta partea a omului care sunt astazi.
Intrand la liceu in oras, materii precum chimia, biologia dar si modulele de specialitate m-au facut sa cred ca tot ce se intampla in jurul nostru sunt interconectate din totdeauna. Dupa 4 ani, informatia acumulata pe parcursul liceului mi-a conturat ideea a tot ceea ce insemana protectia mediului si m-a indrumat catre facultate.
Pentru mine, in perioada respectiva, am definit protectia mediului ca fiind doar colectarea selectiva a deseurilor si protejarea resurselor naturale, pana am fost admis la facultate, unde tot ceea ce credeam ca stiu se diferentia de realitate.
Ce am invatat pe bancile universitatii?
Universitatea, oras nou, oameni noi, materii noi, informatii noi, orice era nou si strain iar singur fiind, autoconservarea a actionat ca spirit de baza unde totul era diferit pentru mine, de la drumul catre scoala pana la camera de camin unde imi petreceam restul zilei. Ingineria si protectia mediului in industrie, baza o aveam din liceu, unde, la fel, am terminat profil de protectia mediului si stiinte ale naturii.
Credeam ca va fi usor si ca ma voi adapta rapid, insa, protectia mediului a venit la finalul luptei, iar prima lovitura a fost incasata de la inginerie, care mi-a demonstrat ca un sistem nu poate functiona doar prin simpla asamblare a unor piese si chiar si lipsa celei mai mici componente influenteaza negativ tot ansamblul.
Nu am fost un student de nota 10, nici de 9 si poate chiar nici de 8, am fost un student care nu a invatat totul cum scrie in carte deoarece m-a atras partea practica de fiecare data. Laboratorul de chimie si cercetare mi-a adus reusita la fiecare examen, unde stiam ca x+y=z si ca fiecare element chimic isi joaca rolul sau natural.
Ultimii 2 ani au reprezentat protectia mediului, materii precum tratarea apei, a aerului si a solului mi-au format propriul aspect asupra protectiei mediului iar partea de licenta a venit cu un stres extra, obstacol ce n-a fost tocmai greu de trecut, doar panica perioadei respective.
Intr-un final, tot ce mi-a ramas in minte dupa toti anii de studiu si tot ce am retinut, influenta cadrelor didactice, a profesorilor indrumatori si a stagiilor de practica au dat start cursei pe care vreau sa o termin. Acum, cu licenta „in buzunar”, pot spune ca protectia mediului nu se rezuma doar la a colecta deseuri selectiv si a proteja resursele naturale, ci si la conservarea biodiversitatii, a proteja habitatele naturale, speciile pe cale de disparitie, gestionarea resurselor naturale eficient, dezvoltarea durabila, satisfacand nevoile prezentului fara a compromite generatiile viitoare de a-si satisface propriile nevoi, implementarea si utilizarea energiei regenerabile la scara larga si in principiu, educatia ecologica, precum informarea comunitatilor despre importanta protectiei mediului.
Primii pasi in cariera
In timpul perioadei de studentie, a aparut si intrebarea Eu ce fac dupa ce termin facultatea?, fapt ce ma macina mai mereu si ma facea sa ma gandesc daca profilul pe care l-am ales este chiar ce vreau sa fac, daca ma voi
angaja, daca voi fi un inginer de mediu potrivit sau daca am sa las balta tot ce mi-am dorit. In timpul facultatii am avut stagii de practica la diferite companii, dar nu aveam tocmai un raspuns pozitiv in ceea ce priveste angajarea in unitatea respectiva asa ca insecuritatile erau mult mai frecvente.
EU Consulting, consultanta de mediu, pasi mici spre un viitor mai sanatos, cautau un student pe care sa-l formeze in domeniu ce-l finalizasem, recomandare de job de la doamna profesor coordonator de licenta, era sansa mea sa vad daca imi place si vreau sa fiu inginer de mediu. Prima intalnirea cu persoane cu experienta in domeniu, primul interviu, prima iesire din confort si primul loc de munca. Am ramas placut surprins de primirea lor, mi-au spus ca nu va fi usor, ca voi avea de invatat mai mult decat la facultate si ca treptat, voi ajunge cine imi doresc sa fiu.
In prezent, constientizez ca un inginer de mediu nu este reprezentat doar de o diploma, ci este sculptat de experieta acumulata, cunostinele dobandite, situatiile bune sau mai putin bune cu care a avut de a face si dorinta de dezvoltare continua.
Doresc sa multumesc inca o data doamnei profesor Conf. Dr. Cristina Cazan pentru recomandare si EU Consulting pentru increderea si oportunitatea oferita!
Articol scris de Stefan Barcan marca EU Consulting.
Felicitări pentru parcursul tau!
Mult succes pe viitor🙌
Felicitări tuturor oamenilor preocupați de protecția mediului și tot ce reprezintă acest domeniu important !
Felicitări tuturor oamenilor preocupați de oameni ! Orice tânăr are nevoie de suport, încredere și o șansă.
Felicitări proaspătului inginer de mediu!
Felicitări, Stefan Barcan !
FELICITĂRI PENTRU Alegerea făcută.
SĂNĂTATE și Succes în viitor
Cu DUMNEZEU ÎNAINTE și cu capul SUS 🤝👏🙏🙏🤗😉