Pe bancile facultatii in general un student se bucura de viata, de experientele traite, de intalnirile cu prietenii, cu cadrele didactice, implicit profesorii indrumatori, si profita de oportunitatile pe care facultatea i le pune inainte. Se pot aminti aici proiecte specifice universitatilor dedicate studentilor precum: ERASMUS, de dezvoltare personala, internship-uri, sesiuni de practica in cadrul diverselor societati, etc.
Aceste programe creeaza posibilitatea de interactiune si comunicare intre studenti cu aceleasi tinte care imbratiseaza acelasi profil de pregatire. Pentru ca in final nu doar studiul pe bancile facultatii conteaza, ci interactiunea si experientele personale contureaza personalitatea si pregatirea viitorului inginer de mediu.
Unii stundenti aleg domeniul de studiu universitar continuand ceea ce au inceput in liceu, altii se razgandesc si se reorienteaza pe masura ce patrund in domeniul ales si constata ca materia nu ii reprezinta. O categorie aparte o reprezinta cei care aleg profilul universitar comparand la momentul admiterii variantele de studii pe care oferta educationala le pune la dispozitie. Nu se poate spune ca cele trei variante expuse sunt corecte sau gresite ci fiecare student se poate regasi in fiecare dintre ele.
Ingineria de mediu
Ingineria de mediu ca si segment ales presupune afilierea unor principii importante pentru cei care imbratiseaza acest segment de cariera. Gandirea critica, respectul pentru mediu si natura, pragmatismul, interpretarea obiectiva si cunoasterea sistematica a legislatiei corespunzatoare, intelegerea sistemului administrativ si rolul organelor de control, dorinta de a imbunatatii, de contributie la protectia mediului si a biodiversitatii, intelegerea si aplicarea normelor de laborator, interpretarea unor rezultate, luarea unor decizii in functie de actele si autorizatiile in cauza, si multe alte aspecte specifice acestui segment.
Universitatea e menita sa deschida usi spre cunoastere, sa descopere studentului alfabetul ingineriei de mediu care consta in teoria predata in cadrul cursurilor pentru toate materiile adiacente domeniului din care raman in mintea studentului limbajul specific profesiei, tehnicile utilizate in diferite procese de laborator; anumite etape care trebuiesc urmate pentru determinarea rezultatelor de studiu in cadrul anumitelor proiecte.
Concret inginerul de mediu student, este invatat sa abordeze spete specifice si sa aplice rezolvarea unor situatii de caz, ghidati prin exemple, ateliere si practica in domeniu.
Anii de facultate isi pun amprenta asupra studentului evident personal, pentru ca se intampla intr-o anumita perioada a vietii de obicei in drumul spre maturitate. Se poate spune ca mediul, persoanele cu care se interactioneaza, cartile citite devin parte din ceea ce devine viitorul inginer. Dar profesional universitatea este doar o poarta spre ceea ce ingineria de mediu presupune.
Majoritatea profesorilor doresc ca si stundetii sa progreseze, acestia ii motiveaza si inspira prin exemplul personal, si sustin/ofera sprijin in momentele dificile, precum si, ofera solutii si indrumare atunci cand studentii se intalnesc cu obstacole cognitive sau orice alt impas, provocare in mediul pentru care au optat.
Primii pasi in cariera
Pe masura ce studentii parcurg pas cu pas programele propuse inaintea lor se deschid tot mai multe intrebari dar si oportunitati cu privire la cariera pe care vor alege sa o imbratiseze dupa finalizarea studiilor. Incet incet vor intelege ca studiul nu se opreste la final de facultate ci ca urmeaza sa studieze individual si sa se dezvolte personal pentru a trece cu bine, nu examenele din facultate ci spetele specifice ingineriei mediului pe care profesia le impune.
Astfel isi vor putea alege sa se dezvolte ca si laboranti in cadrul laboratoarelor de analize, ca si inginer de mediu cu deplasari in teritoriu, consultant de ingineria mediului, auditori, chimisti, si multe alte spectre care tin de specificul studiilor aprofundate in inginerie.
Dupa absolvirea facultatii, chiar daca pregatirea continua cu un program de master sau alte cursuri de specialitate, este important sa se identifice o solutie pentru a continua dezvoltarea in domeniul ales, respective alegerea unei pozitii intr-o societate de profil sau o pozitie in care sa se poata aplica cunostiintele si abilitatile asimilate in facultate.
Acesta este cu siguranta unul dintre momentele dificile in cariera alegerea si presiunea de a fi admis in prima pozitie de munca la o societate de profil.
Ce inseamna sa fi inginer de mediu?
Un debutant in domeniul ingineriei de mediu se va adapta cerintelor pozitiei in decursul primului an de activitate daca are suportul angajatorului si sustinerea colegilor cu experienta in domeniul ales. Practic realizeaza cum cunostiintele dobandite in facultate reprezinta doar o mica parte din alfabetul ingineriei de mediu.
Profesia implica studiu individual aprofundat al legislatiei in domeniu, atentie la detalii, conduita si disciplina in munca, o foarte buna organizare si abilitati de comunicare cu toate departamentele dintr-o societate. Se spune ca inginerul de mediu este „a doua persoana” pe scala importantei intr-o societate. Aceasta este o afirmatie adevarata daca se priveste conexiunea si interdependenta proceselor si regulilor care trebuie respectate intr-o societate.
Inginerul de mediu va fi cu precadere un consultant specialist la identificarea, interpretarea si aplicarea legislatiei de mediu in stransa legatura cu consilierul juridic si managementul societatii. Va emite, va depune dosarele pentru autorizatia de mediu si va organiza avizele de mediu, logistica, managementul deseurilor si al substantelor periculoase. Acesta va urmari termenele impuse de autoritati si va depune la timp toate raportarile necesare. Va colabora cu autoritatile, va reprezenta societatea in cadrul controalelor, va motiva si dezvolta raspunsurile catre autoritati cu privire la spectrul de activitate.
La EU Consulting incurajam absolventii sa se dezvolte, sa creada si sa creasca in cariera aleasa deoarece credem cu tarie ca ei sunt cei care vor aplica legislatia europeana si noile tendinte pentru un mediu mai curat si o societate mai responsabila.
Esti inginer de mediu debutant? Vrei sa ne impartasesti experienta ta? Contacteaza-ne pe www.euconsulting.ro/contact. Te incurajam sa comentezi la acest articol, scris cu precadere pentru a te incuraja in fata noi cariere care te asteapta!
Articol scris de Andreea Radu marca EU Consulting.
Frumos prezentat, mult succes!