loader image

Reglementari noi de mediu pentru segmentul industrial!

Reglementari noi de mediu pentru segmentul industrial! Cum abordam schimbarea? Cum proiectam strategia de mediu la nivelul organizatiei pentru urmatorii 10 ani? Optiunea pentru o productie ecologica inseamna optiunea corecta pentru sustenabilitate in contrast cu situatia de impact de a ramane in urma sau de a pierde imaginea de brand si resurse. In prezent toate statele lumii recunosc cu resemnare amenintarea reprezentata de incalzirea rapida a planetei pentru generatiile viitoare. Un numar din ce in ce mai mare dintre acestea aplica masuri pentru reducerea emisiilor si pentru incetinirea procesului de incalzire globala.

Masurile adoptate de state pentru a minimaliza impactul segmentului industrial asupra mediului in care activeaza presupun si incurajarea promovarii unei atitudini potrivite, acordarea de recompense pentru initiativele pozitive, (spre exemplu stimulente pentru investitii in echipamente eficiente energetic). In aceeasi directie adoptarea unor reglementari de mediu mai stricte si interzicerea utilizarii produselor ineficiente. Reglementari de mediu cu impact direct asupra sectorul industrial din Uniunea Europeana

Pentru ca procesele de productie industriala joaca un rol important in reducerea emisiilor si cresterea eficientei energetice, Uniunea Europeana a instituit noi reglementari de mediu. Directiva privind emisiile industriale este principalul sau instrument de reglementare a emisiilor de poluanti ale instalatiilor industriale. Este necesar ca aceste instalatii – in speta 50.000 in intreaga UE – sa functioneze in conformitate cu un standard admis (un plan clar) care sa arate ca depune toate diligentele in vederea reducerii emisiilor (spre exemplu prin aplicarea celor mai dezvoltate tehnici disponibile si prin investitii in echipamentele moderne cu impact redus asupra mediului inconjurator, a caror reciclare este posibila, se aplica si este promovata de catre producator). In plus, Uniunea Europeana a stabilit standarde de eficienta energetica pentru diferite tipuri de masini, utilaje si echipamente.

Normele UE in materie de etichetare si proiectare ecologica promoveaza produse sustenabile, nu doar pentru consumatori, ci si pentru sectorul industrial. Reglementarile specifice pentru produse se regasesc pe fisele tehnice clar afisate cu pictograme reprezentative. Variind de la becuri si aparate de gatit la echipamente de incalzire si de racire cu aer, ventilatoare industriale, pompe de apa si surse de alimentare externe. Care este politica stimulentelor si a constrangerilor – reglementarile de mediu si stimulentele pentru economisirea energiei aplicate de UE?

In speta guvernele nu impun doar noi sarcini asupra producatorilor, in anumite cazuri sunt oferite subventii, scutiri de taxe si alte stimulente. Aceasta abordare are rolul de a imbunatati situatia societatilor orientate spre un viitor ecologic si o productivitate sustenabila, un plus fata de economiile majore pe care le pot realiza prin utilizarea de echipamente ecologice. Cateva exemple: uscatoare de aer cu turatie variabila (VSD) pentru racire, sistemul de control central Optimizer 4.0 sau compresoare cu turatie variabila (VSD).

In Anglia, Lista de produse Energy Technology sau ETL este o lista de utilaje eficiente energetic, cum ar fi compresoare de aer si incalzitoare. Aceasta lista este gestionata de guvern. Scopul listei ETL este de a motiva companiile sa investeasca in echipamente ecologice. Cum? Prin oferirea de avantaje fiscale pentru investitiile in tehnologii sustenabile. Franta ofera un program de stimulare similar, Certificat d’economie d’energie. Planul national de actiune al Germaniei privind eficienta energetica (NAPE) recompenseaza, de asemenea, investitiile in echipamente de economisire a energiei.

Unele tari europene si cateva state din SUA ofera asa-numitele „certificate albe”. Acestea sunt active comercializabile care arata ca o companie a realizat un anumit procent din economiile de energie, reprezinta o alta modalitate de a incuraja investitiile pentru o eficienta energetica sporita. Expertii avertizeaza ca multe dintre legile si reglementarile de mediu de actualitate nu au inca efectele scontate. Aceasta tendinta de adoptare a „tehnologiilor verzi” va fi accelerata probabil, mai curand decat putem concepe nu doar din necesitate, ci si pentru ca oamenii o cer.

Un sondaj realizat de Comisia Europeana in anul 2019 arata ca 93% dintre cetatenii UE considera ca schimbarile climatice reprezinta o problema grava. Aproape opt din zece cred ca aceasta problema este „foarte grava” si doresc ca guvernul lor sa ia masuri. Acelasi sondaj constata ca 92% dintre respondenti – si marile majoritati din fiecare stat membru – considera ca emisiile de gaze cu efect de sera „ar trebui reduse la minimum”.

In statele Unite, numarul americanilor care doresc ca lupta impotriva schimbarilor climatice sa fie o prioritate politica este in crestere. Protejarea mediului este aproape la fel de importanta pentru ei ca si economia si este singura premiza care sustine viata si viitorul generatiilor umane. Oamenii nu doar cred ca aceasta problema este importanta. Ei simt personal efectele acestei amenintari iminente. Potrivit unui alt sondaj recent, aproape jumatate dintre americanii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani au declarat ca sunt atat de stresati de schimbarile climatice, incat aceste preocupari le afecteaza viata de zi cu zi.

Schimbarile climatice au devenit un important subiect supus dezbaterii pe ordinea de zi cu impact electoral. Iar pentru industrie, acest lucru inseamna ca urmeaza noi reglementari legislative si implicit reglementari de mediu. Exista un alt factor care trebuie luat in considerare atunci cand se incearca anticiparea noilor reglementari care vor fi emise si a legilor care au fost adoptate. Nu mai este vorba doar de liderii unei tari ci de un impact major la nivel global.

Rolul instantelor este important si adesea trecut cu vederea. In multe tari, cetatenii incearca sa dea in judecata guvernele pentru a le forta sa ia masuri. Astfel, chiar daca ar vrea, politicienii nu ar mai putea tergiversa. Ei ar trebui sa actioneze – si sa o faca rapid.

Curtea Suprema olandeza a decis recent un astfel de caz in favoarea reclamantilor. Curtea a decis ca guvernul olandez trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Emisiile trebuie reduse cu un sfert, de la nivelurile anului 1990, pana la sfarsitul acestui an. Aceasta inseamna ca, in orice moment, o instanta ar putea determina un guvern sa actioneze. O actiune care va fi mult mai agresiva decat schimbarile treptate pe care le impun unele reglementari.

Un ultim aspect care nu poate fi trecut cu vederea il reprezinta eficienta energetica care va deveni probabil mult mai importanta in viitorul apropiat, deoarece preturile energiei electrice vor creste. Acest lucru, impreuna cu stimulentele oferite pentru eficienta energetica, va face ca produsele de calitate premium sa fie o investitie mult mai buna. Costurile cu energia vor prelua o parte si mai mare din costul total de proprietate. Din toate cele de mai sus reiese clar ca intreprinderile care spera sa nu fie supuse unor reglementari si mai stricte si nu iau masuri pentru a se alinia directiei globale privind minimalizarea impactului asupra mediului pe care productia lor o implica risca mult strict privind viitorul lor. Intrebarea nu este daca vor fi puse in aplicare norme suplimentare, ci cand si cat de dure vor fi acestea.

Concluzia inevitabila este ca producatorii si consumatorii deschisi spre viitor vor fi recompensati. Intreprinderile beneficiaza de avantaje cand planifica in avans. Investitiile in dezvoltarea sau achizitionarea de tehnologii mai curate, cum ar fi echipamentele cu impact redus, chiar si atunci cand acestea nu sunt inca necesare, va vor oferi avantaje atunci cand regulile vor fi inasprite.

In concluzie organizarea in directia sustenabilitatii si implicit in directia minimalizarii impactului asupra mediului sunt vitale pentru dezvoltarea organizatiilor mari si mici care desfasoara activitati de productie si activeaza in mediul industrial.

Cere astazi detalii despre Scrisoarea Verde si apeleaza la Consultanta de specialitate.
Activeaza atitudinea potrivita pentru un mediu mai curat. Act ECO San!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *