loader image

Utilizarea hartiei. O dilema etica in contextul mediului

Acest articol are la baza criteriile sustenabilitatii aplicabile tuturor segmentelor vietii cotidiene.

Privit prin spectrul economic, sustenabilitate face referire la „Utilizare si dezvoltare a resurselor naturale fara a conduce la epuizarea acestora sau la degradarea mediului inconjurator.” In acelasi timp privit prin aspectul ecologic, sustenabilitate rezida in: „Caracteristica a unei activitati de a putea fi desfasurata pe o perioadă lunga de timp.

Obiectivele de sustenabilitate sub toate aspectele incep prin utilizarea corecta a resurselor naturale.

Prezentul articol prezinta potentiale alternative la modalitatea de utilizare actuala a hartiei prin perspectiva populatiei.

Aspecte generale privind utilizarea hartiei

O dilema etica in contextul protectiei mediului inconjurator rezida din utilizarea excesiva a hartiei in diverse modalitati. De la ciorne de hartie, care sunt adesea rupte si aruncate in cosul de gunoi, pana la documente oficiale care pot sta in sertare pentru perioade indelungate, dar si unica utilizarea a ambalajelor din hartie pentru itemurile cumparate. In institutiile de invatamant, se solicita frecvent ca elevii si studentii sa-si ia notite pe foi de hartie sau in caiete. Problema etica devine evidenta atunci cand studentii nu mai au nevoie de aceste materiale. Exista numeroase situatii in care foile cu informatii sunt stocate in dulapuri si uitate sau, alternativ, sunt eliminate odata ce au incetat sa mai fie folositoare.

Tot in institutiile educationale, se promoveaza prezentarea proiectelor pe hartie. Aceasta practica ar putea fi problematica in contextul in care proiectele sunt initial create in mediul online, iar pe urma sunt printate pentru a fi evaluate, prezentate sau afisate. Dupa procesul de verificare, aceste proiecte sunt adesea introduse in arhiva si stocate pentru o perioada indelungata. Aceasta metoda genereaza un consum suplimentar de hartie si contrazice obiectivele de digitalizare si reducere a utilizarii resurselor naturale, de altfel dificil de atins.

Aceeasi provocare se manifesta in diverse alte domenii de activitate, acolo unde o cantitate semnificativa de informatii este pastrata in format fizic in dosare puse in arhive. Mai mult decat atat, dosare continand documente oficiale sunt tranferate zilnic in format fizic intre diferite companii. O dilema etica in contextul protectiei mediului inconjurator prin prisma sistemului de invatamant aplicat la nivel national.

Numeroase institutii, precum Primarii si Agentii Nationale, ONG uri in domeniul protectiei mediului, sustin in continuare depunerea in format fizic a documentelor, pentru diverse scopuri. Aceasta practica poate genera nu doar o utilizare excesiva a resurselor, dar si situatii de gestionare a informatiei si de securitate.

Gestionarea deseurilor de hartie

Intr-un context diferit, gestionarea deseurilor de hartie se efectueaza in absenta unor centre specializate de colectare a acestora, fapt care promoveaza aruncarea acestora la cosurile de gunoi impreuna cu alte tipuri de deseuri.

Astfel nivelul de promovare a hartiei reutilizate este deficitar, accentuandu-se strategia gresit aplicata pentru obtinerea unor solutii in corecta manipulare a hartiei si implicit a produselor derivate din hartie.  Un puct strategic pentru diminuarea acestui efect ar fi promovarea  punctelor de colectare amplasate strategic care transporta hartia catre centrele dedicate  colectarii si gestionarii eficiente a deseurilor de hartie, contribuind nu doar la controlul eliminarii necorespunzatoare a acestora, ci si la constientizarea  necesitatii activitatilor de refolosire a hartiei in  cele mai diferite moduri.

Procesul de reciclare a hartiei ca materie prima este cunoscut in piata de desfacere segmentara si in societate pentru complexitate dar si prin prisma investitiilor semnificative necesare in echipamente specializate. Din aceasta cauza, hartia reciclata disponibila in magazine, este de cele mai multe ori mai costisitoare decat echivalentul sau obisnuit. Acest aspect genereaza conflicte intre dorinta de a recicla, in vederea protejarii resurselor limitate ale planetei, si realitatea care implica procesele specifice si implicit, costurile ridicate care contribuie la mentinerea unei economii liniare, nu si la promovarea economiei circulare.

EU Consulting sustine procesul de reciclare corecta al hartiei prin prisma obiectivelor de sustenabilitate aplicabile.

In acest scop, se propune ca alternativa trecerea la digitalizare, aducand majoritatea proceselor in mediul online pentru a limita utilizarea hartiei atunci cand nu este neaparat necesar. Desi aceasta optiune a redus in principiu cantitatea de hartie utilizata, a generat, in schimb, oportunitati pentru alte provocari, cum ar fi incertitudinea privind datele utilizate in mediul online. Diferitele accesorii digitale pot suferi defectiuni inopinante, ceea ce poate duce la pierderea unor fisiere importante sau la atacuri cibernetice in care fisierele continand date cu caracter personal pot fi compromise sau pierdute definitiv.

Alternative practice pentru reducerea consumului de hartie utilizata

Daca vorbim despre inovatii, o dilema etica in contextul protectiei mediului inconjurator – o alternativa nou propusa de trendul ecologic pentru caietele cu hartie conventionala ar putea consta in utilizarea caietelor cu hartie din piatra, un produs creat recent care a aparut pe piata in incercarea de a reduce utilizarea extensiva a hartiei traditionale. Caietele fabricate din hartie de piatra sunt concepute pentru a rezista la rupere si a oferi durabilitate in timp. In comparatie cu hartia obisnuita, pe hartia din piatra se poate scrie si sterge informatia de nenumarate ori, devenind astfel un produs reutilizabil.

Cu toate acestea, exista si provocari asociate utilizarii caietelor din hartie de piatra. In primul rand, tehnologia de producere a acestor caiete este si ea de asemenecostisitoare, iar materialele necesare pentru a scrie pe acestea sunt produse special. Creioanele si pixurile folosite zilnic nu sunt adecvate pentru scrierea pe hartie de piatra, fapt ce impune necesitatea utilizarii unor instrumentelor de scris specifice si implicit, a unor costuri mai ridicate pentru producere si cumparare a bunurilor.

Unele provocari in alegerea alternativelor

Un punct vulnerabil asociat acestor caiete rezida in riscul de a pierde informatia scrisa anterior.

Datorita caracteristicilor specifice ale hartiei de piatra si a limitarilor tehnologice, stergerea informatiei pe aceste caiete este promovata, fapt ce va duce la pierderea continutului anterior scris daca acesta nu este stocat prin fotografiere. 

Avand in vedere aspectele expuse, introducerea pe piata a unui produs care exista si este folosit de sute de ani devine un proces dificil de pus in practica. Fie ca este vorba de produse inovative menite sa le inlocuiasca si/sau sa le imbunatateasca pe cele deja existente, este necesara o educare continua a populatiei pentru atingerea obiectivelor de mediu si reciclare. Este importanta constientizarea beneficiilor si avantajelor noile produse propuse spre utilizare dar si folosirea responsabila a produselor de hartie traditionala. 

In concluzie

Problema etica a mediului in cazul expus, se manifesta intr-o varietate de contexte, de la utilizarea excesiva a hartiei la promovarea tehnologiilor inovatoare. Probleme precum stocarea excesiva a documentelor in format fizic, preferinta pentru prezentarea proiectelor pe hartie sau costurile asociate cu reciclarea, evidentiaza necesitatea unei abordari sustenabile si a adoptarii tehnologiilor eficiente din punct de vedere ecologic, dar si economic.

Un articol scris de Andreea RADU marca EU Consulting.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *